Hallbjørn Rønning

Hallbjørn Rønning

Født 30. mai 1950


Død 8. april 2023


Utdannelse ved Rogaland Teaters elevskole

Kom til Trøndelag Teater i 1975, og siden den gang har han vært en svært flittig brukt skuespiller. Hans “trønderdebut” var som Bassanio i Shakespeares Kjøpmannen i Venedig og fortsatte med sentrale roller både på biscener og på Hovedscenen. Han har et utpreget musikalsk talent, som han demonstrerte i blant annet Forever Plaid, Comedian Harmonists og En time uten sex.

Han har sans for det absurde, noe som var tydelig i Rotmos Bønder i solnedgang og Trekkspillkrigen. Men han dekker også tyngre rollefag. Han har spilt sjømannen i Torvald Sunds monolog Takoradi – En sjømanns historie i Teaterkjelleren og Calle Schewen i kabareten Taube på Gamle Scene – en rolle han også gjorde i Oslo.

Vi sett Hallbjørn som Grosserer Werle i Ibsens Vildanden, August Strindberg i Min största smärtas barn, Gamle Hamlet i Shakespeares klassiker og i Chicago, Spring Awakening, Helg og De nære ting – for å nevne noen. Han var å se i både Armod og edelt sinn og Kongen dør før han tro til med sin egen forestilling – Cohen ganger ti – i Theatercaféen i 2016 og 2017. Han var også aktuell i Berre kjærleik og død som vi satt opp igjen 17 år etter premieren! Etter å ha spilt i Becketts Sluttspill og i Spelemann på taket  ventet rollen som Knut Brovik i Byggmester Solness.

Han har også de siste årene drevet mye med turnévirksomhet: Først i Torvald Sunds Helg på Vinterlysfestivalen ved Nordland Teater og senere europaturné med forestillingen Min största smärtas barn. Rønning har gjestet Hålogaland Teater og Nordland Teater og har lest inn utallige lydbøker.

I desember 2021 tok han avskjed med Trøndelag Teater som fast ansatt skuespiller med sin egen forestilling Vinterreise. Han gjestet oss våren 2023 sammen med Ivar Gafseth i Hello, I’m Johnny Cash.