Takoradi

- en sjømanns historie - av Torvald Sund

Spilles på Teaterkjelleren

26.10.06 - 2.12.06

Varighet

1 time 10 minutter inkludert pause

Priser

Ordinær: 150,- Honnør: 115,- Barn / student: 90,- Grupper over 10: 150,-

En fortelling om et realt mannfolk

Den handler om Ketil Iversen som gjorde verdenshavene til sitt hjem. En mangslungen livsseilas fra havn til havn etter å ha mønstret på Tamp Monark som dekksgutt i utenriksfart. Det ble en skole med virkelighetens mangfold som pensum. På skipet gjaldt det å føye seg inn i hierarkiet til sjøs. Vennskapet om bord var en berikelse. De eldre i tralten la ut om sine mange erfaringer. Også de mer uheldige – så Ketil slapp å gjøre disse selv. Sjømannshistorier om kneiper og drikking og horer i havner. Nye venner mønstret på og av. Det er særpregete personligheter, disse karene, som Ketil blir kjent med. Felles for dem er savnet etter de der hjemme.

For Ketil Iversens vedkommende, venter sjømannsenka Siv Anita, og sønnen Tommy, på at far skal mønstre av for godt. Men forgjeves. Ketil gjør mange alvorlige forsøk på tilpasse seg et landkrabbeliv, som ender med rastløshet og en nagende følelse av å være fremmed. Et dragsug, som i et kjølvann, er for sterkt. Ketil legger ut på sin siste reis – med hjertet fylt av vakre drømmer fra en akterutseiling i Valparaiso.

Torvald Sunds skuespill er en skildring som dekker folks vanlige forestillinger om sjømannsliv. Det som gjør det så gripende er møtet med menneskene bak klisjéene. Og styrken ligger også i det poetiske og sarte – som står i kontrast til det brutale og flyktige ved å være uteseiler.

Ketil, og alle han møter, spilles av Hallbjørn Rønning.