Sluttspill

av Samuel Beckett

Spilles Gamle Scene

13.1.18 - 17.2.18

Varighet

Ca. 1 time og 40 minutter. Forestillingen spilles uten pause.

Priser

 • Ordinær

  295,-

 • Honnør

  250,-

 • Barn /
  student

  150,-

 • Grupper
  Over 10

  250,-

«Når man har driten helt opp til halsen, gjenstår det bare å synge…»

Et udefinert rom. Fire invalide skapninger fanget i en slags evigvarende endetid. Alle andre er borte, antagelig. Når Trøndelag Teater gir seg i kast med klassikeren Sluttspill, er det klart for grovkornet, svart humor om livets banaliteter. 

Sluttspill (Fin de partie, 1957) utspiller seg i et lukket rom, adskilt fra alt annet liv. Vi møter den blinde Hamm, som sitter i rullestol og hans tjener Clov, som ikke kan sitte. De er helt alene, bortsett fra Hamms foreldre, som bor i søppelkasser og holder på å dø. Gjennom to små vinduer har Clov anledning til å kikke ut og rapportere fra verden utenfor. En verden som ser ut til å være uten spor av liv.

Samuel Becketts skildring av det moderne menneskets håpløse tilværelse er beinhard kultur- og naturpessimisme. Vi møter mennesker som oppløses psykisk og fysisk. Meningen med livet er uavklart og karakterene har mer enn nok med å fylle dagen med formålsløse og repeterende handlinger. Stykket bærer samtidig preg av galgenhumor og har et skjevt blikk på menneskelige banaliteter.

Nobelprisvinner Samuel Beckett (1906-1989) regnes som en av det 20. århundres fremste dramatikere. Ved siden av Mens vi venter på Godot, er Sluttspill et av hans mest kjente og mest spilte stykker.

MEDVIRKENDE

Regi Øyvind Brandtzæg
Scenografi og kostymer Katrin Bombe
Lysdesign Roger Indgul
Dramaturg Kristian Seltun
Oversatt av Jan Erik Vold

PRESSEOMTALER

– Sluttspill prakker ikke på deg moralsk klagesang, men forteller hvordan livet egentlig er.
– Trøndelag Teater framhever imponerende mengder med elendighet gjennom gode skuespillerprestasjoner og ikke minst oppfinnsom scenografi.
– Trøndelag Teater leverer Sluttspill med glans og oppfinnsomhet.
Inga Stenøien
Under Dusken

– «Sluttspill» er et kompromissløst stykke som i Trøndelag Teaters 2018-utgave er renskåret og kompromissløst utført i regi, scenografi og spill. De humoristiske mulighetene er søkt utnyttet til fulle. De fire skuespillerne formidler dialoger og monologer med autoritet, spesielt da Trond Petter Stamsø Munch i sin stillestående og krevende hovedrolle.
Ole Jacob Hoel
Adresseavisen

– I løpet av de i overkant 100 minuttene «Sluttspill» spilles, får vi en reise inn i oppløste mennesker og hvordan de på sin egen måte forsøker å takle livet og tilværelsen.
– Det skal være mulig å trekke paralleller til selve livet, men det er også fullt mulig å riste på hode og sitte igjen med følelsen av total galskap.
Eva Lundemo
Malviknytt.no