Arturo Ui

av Bertolt Brecht

Spilles Hovedscenen

20.1.12 - 18.2.12

Varighet

2 timer 30 minutter inkludert  pause

Priser

 • Ordinær

  315,-

 • Honnør

  250,-

 • Barn /
  student

  210,-

 • Grupper
  Over 10

  250,-

Arturo Ui
– og hans knirkefrie vei til makten

Hvordan tenker en mann som ønsker seg verdensherredømme og hvilke ingredienser skal til for at han lykkes? Tenk deg Hans Petter Nilsen og Adolf Hitler smeltet om til grønnsaksgangsteren Arturo Ui. Mannen som nekter å gi seg før både folket og pengemakten logrer ved hans føtter. Den mest effektive opportunisme er å spille på andres frykt og begjær, helt opplagt – latterlig opplagt.

Historien om Arturo Ui er en satirisk fremstilling av Adolf Hitlers vei til makten. Scenen er et grønnsaksmarked, og Arturos viktigste opponent er de mektige herrene i blomkåltrusten. Det er økonomisk uro og verdens maktbalanse er i forandring.

I utgangspunktet er Arturo Ui en liten gangsterjypling som sammen med sine tre undersåtter sikter mot raske penger og politisk makt. Blomkåltrusten har monopol på all handel med grønnsaker. Men som kålhoder flest bøyer de av for smiger og vold. Dermed tillater de Arturo Uis skruppelløse inntog i bransjen, i byen og til slutt hans marsj mot resten av verden.

Da Bertholt Brecht skrev Arturo Ui i 1941 var andre verdenskrig ennå en ung krig. Man visste ikke omfanget av krigens grusomheter, men det man visste var hvordan Adolf Hitler hadde kommet til makten. Rimelig knirkefritt ble han Tysklands fører. Hvordan det gikk videre vet vi alle.

Brecht skrev Arturo Ui omtrent samtidig som Charlie Chaplin lagde sin The Great Dictator, og det er likhetstrekk i hvordan de to fremstiller føreren på parodisk vis. Persongalleriet og handlingsmønsteret i Arturo Ui er komisk, men enn så absurd som historien er, er karakterene basert på de faktiske menneskene rundt Adolf Hitler. Historien viser hvor galt det kan gå når man bøyer seg for trusler og lar terroristene vinne. Bertolt Brecht var en mester til å advare mot maktmisbruk gjennom musikk og humor. Dette viste ikke minst høstens store suksess Tolvskillingsoperaen oss.

MEDVIRKENDE

Regi Harry Guttormsen
Scenografi og kostymer Per Kristian Solbakken
Lysdesign Eivind Myren
Lyddesign Lars Årdal
Koreograf Halldís Ólafsdóttir
Oversettelse Ragnar Olsen

PRESSEOMTALER

– Hitlers vei til makta framstilt på overraskende, lekent, forførende og samtidig med alvorets skygger på plass. Arturo Ui på Trøndelag Teater er en opplevelse på flere nivå
– Trøndelag Teater tolker etter mitt syn det brechtske glimrende også denne gang
Lars Erik Skjærseth
NRK

– Mesterlig om makt
– Dette er genial scenografi og mesterlig spill av Hans Petter Nilsen
– Trøndelag Teaters oppsetting er også stor scenekunst og en perfekt balanse mellom dramatragedie og komedie
Audhild Øye
Sør-Trøndelag

– “Arturo Ui” er ekstremt godt timet. Og litt grandios
– Trøndelag Teater har truffet en dyster tidsånd godt med å sette opp dette stykket om sniktotalisering av et samfunn i økonomiske nedgangstider
Inger Merete Hobbelstad
Dagbladet

– det er god rytme og mye humor i Harry Guttormsens oppsetning
– den helt store beholdningen i forestillingen er Hans Petter Nilsen i tittelrollen. Den er som skapt for hans komiske talent
– utsøkt scenografi
Ole Jacob Hoel
Adresseavisen

– I Harry Guttormsens dynamiske oppsetning er Arturo Ui en både munter og nærgående samfunnsanalyse
– Hans Petter Nilsen tolker ham elegant som tragikomisk skikkelse med enorm oppdrift
Martin Nordvik
Aftenposten

VIDEO