Arturo Ui

av Bertolt Brecht

Spilles på Hovedscenen

20.1.12 - 18.2.12

Varighet

2 timer 30 minutter inkludert  pause

Priser

Ordinær: 315,- Honnør: 250,- Barn / student: 210,- Grupper over 10: 250,-

Arturo Ui
– og hans knirkefrie vei til makten

Hvordan tenker en mann som ønsker seg verdensherredømme og hvilke ingredienser skal til for at han lykkes? Tenk deg Hans Petter Nilsen og Adolf Hitler smeltet om til grønnsaksgangsteren Arturo Ui. Mannen som nekter å gi seg før både folket og pengemakten logrer ved hans føtter. Den mest effektive opportunisme er å spille på andres frykt og begjær, helt opplagt – latterlig opplagt.

Historien om Arturo Ui er en satirisk fremstilling av Adolf Hitlers vei til makten. Scenen er et grønnsaksmarked, og Arturos viktigste opponent er de mektige herrene i blomkåltrusten. Det er økonomisk uro og verdens maktbalanse er i forandring.

I utgangspunktet er Arturo Ui en liten gangsterjypling som sammen med sine tre undersåtter sikter mot raske penger og politisk makt. Blomkåltrusten har monopol på all handel med grønnsaker. Men som kålhoder flest bøyer de av for smiger og vold. Dermed tillater de Arturo Uis skruppelløse inntog i bransjen, i byen og til slutt hans marsj mot resten av verden.

Da Bertholt Brecht skrev Arturo Ui i 1941 var andre verdenskrig ennå en ung krig. Man visste ikke omfanget av krigens grusomheter, men det man visste var hvordan Adolf Hitler hadde kommet til makten. Rimelig knirkefritt ble han Tysklands fører. Hvordan det gikk videre vet vi alle.

Brecht skrev Arturo Ui omtrent samtidig som Charlie Chaplin lagde sin The Great Dictator, og det er likhetstrekk i hvordan de to fremstiller føreren på parodisk vis. Persongalleriet og handlingsmønsteret i Arturo Ui er komisk, men enn så absurd som historien er, er karakterene basert på de faktiske menneskene rundt Adolf Hitler. Historien viser hvor galt det kan gå når man bøyer seg for trusler og lar terroristene vinne. Bertolt Brecht var en mester til å advare mot maktmisbruk gjennom musikk og humor. Dette viste ikke minst høstens store suksess Tolvskillingsoperaen oss.