Amadeus

av Peter Shaffer

Spilles Hovedscenen

16.3.01 - 18.4.01

Priser

    En omvendt kriminalhistorie av Peter Shaffer

    Vi møter hoffkomponisten Antonio Salieri de natten han har bestemt at livet skal ta slutt. Før daggry kommer vil han dele sine mørkeste tanker og gjerninger med oss. Kan vi virkelig tro det vi hører?

    Salieri nyter tilværelsen som anerkjent og mektig hoffkomponist i Wien. Helt frem til den dagen han møter Mozart. I Mozarts musikk gjenkjenner han Guds egen stemme – og innser sin egen middelmådighet.

    Den respekterte hoffkomponisten setter alt inn på å motarbeide Mozart, som desperat prøver å livnære seg som komponist i musikkens hovedstad. Salieri blir middelmådighetens kriger mot et selvopptatt, vulgært og barnslig geni. I kampen blir han konfrontert med de mørkeste sidene av seg selv.

    Amadeus er basert på en 200 år gammel myte om at hoffkomponisten Salieri stod bak Mozarts tidlige død. Det er også en moderne klassiker – et mesterverk fra en av vår tids store dramatikere. I England og USA har Peter Shaffers stykker gått for fulle hus i en årrekke, og av alle hans suksesser er Amadeus den største.

    Amadeus er en historie om kampen mellom gammel og ung, om beundring og hat, middelmådighet og genialitet, kunst og liv – og selvsagt om den fantastiske musikken.

    Aldri har du sett misunnelsens grelle ansikt så levendegjort på en scene. Aldri har verdens urettferdighet blitt skildret så intenst.

    MEDVIRKENDE

    Anders Baasmo Christiansen
    Ellen Birgitte Johannessen
    Svein Wickstrøm
    Espen Løvås
    Evy Elise Kasseth Røsten

    Regi Carl Jørgen Kiønig
    Scenografi og kostymer Pekka Ojamaa
    Lysdesign Morten Reinan

    PRESSEOMTALER

    – Storslått Amadeus
    – Knallbra
    – underholdende og frydefullt godt spilt maktkamp mellom geniet og middelmådigheten
    Dagbladet

    – Bravissimo
    – beviser at det ikke eksisterer noen skillevegg mellom storartet kunst og fremragende underholdning
    – Du milde Mozart. Jeg tørker lattertårer og fryser på ryggen. Jeg er rørt og rystet. Jeg har sett lyset – og det ytterste mørke. Gled deg kjære teatergjenger.
    VG

    – Velspilt, munter, tragisk og underholdende Amadeus-oppsetning med herlig musikalsk fundament
    – en sprakende god forestilling
    Adresseavisen

    – Strålende Mozart-drama
    – en glimrende forestilling på Trøndelag Teater. Den holder høy kvalitet, gir en sterk opplevelse, og Terje Strømdahl brilierer i hovedrollen som skurken Salieri
    Aftenposten