Vildanden (2007)

av Henrik Ibsen

Spilles Gamle Scene

27.10.07 - 8.1.08

Varighet

2 timer 20 minutter inkludert pause

Priser

 • Ordinær

  295,-

 • Honnør

  210,-

 • Barn /
  student

  160,-

 • Grupper
  Over 10

  255,-

Gregers Werle kommer etter 17 års fravær tilbake til hjembyen. Han tar kontakt med barndomsvennen Hjalmar Ekdal. Hjalmar lever et nøysomt, men tilsynelatende lykkelig familieliv sammen med faren, datteren Hedvig og sin kone Gina, tidligere hushjelp hos familien Werle.

Under et oppgjør med sin far, grosserer Werle, får Gregers vite at det var ham som satte Hjalmar i stand til å gifte seg. Hvilke motiver hadde grossereren for å være så rundhåndet? Hvorfor gir han gamle Ekdal skriveoppdrag til en betaling langt over det som rimelig er? Og hvorfor beslutter han seg til å sikre Hedvig økonomisk resten av hennes liv?

Gregers er meget sannhetskjærlig, og han ser det som sin misjon å åpne øynene til de mennesker som foretrekker å holde dem lukket. Men det kan være livsfarlig å gripe inn i andres liv uten å kjenne dem til bunns. Stykkets dr. Relling ser det, men klarer ikke å avverge den katastrofen som følger av Gregers “akutte rettskaffenhetsfeber”.

I en spenningsfylt atmosfære og med et rikt persongalleri har Ibsen skapt et drama med en problemstilling som er like aktuell i dag som den gang det ble ført i penn i 1884: Hvilken verdi har sannheten for oss? Er det riktig å ta livsløgnen fra et menneske som ikke kan leve uten selvbedrag? Hvis Gregers Werle hadde holdt sin “ideale fordring” unna, så ville kanskje livet på loftet hos familien Ekdal og alle duene, kaninene, hønene – og villanden, fortsatt vært et slags lykkelig familieliv. Hvem vet?

MEDVIRKENDE

Regi og bearbeidelse Anne-Karen Hytten
Scenografi Milja Salovaara
Musikk Åsmund Feidje
Lysdesign Morten Reinan

PRESSEOMTALER

– Klassisk skjønnhet
– Ren forestilling som forblir trofast mot det realistiske
– i spill og regi gjennomsyret av svært høy kvalitet
Dagbladet

– Gamle Scene er riktig arena for vital og vemodig “Vildanden”-oppsetning med Gunnhild Sundli som overbevisende Hedvig
– Det tyngende stoffet er i Anne-Karen Hyttens regi befriende ukunstlet og behendig presentert – uten at det tar brodden fra en opprivende tragedie
– For et bedre stykke finnes knapt, og innholdet fortoner seg ikke som utdatert
Adresseavisen

– Sterkt teater
– en vildand-versjon av de bedre
– Stykket holder undertonen, suget og framdrifta, skuespillerne er troverdige og gode uten å være det minste hemmet av stykkets årgang … jo, dette ga en god følelse og ettertanke
NRK

VIDEO