Kristin Lavransdatter (2005)

- etter en romantrilogi av Sigrid Undset

Spilles på Hovedscenen

15.9.05 - 30.12.05

Varighet

3 timer inkludert pause

Priser

Ordinær: 295,- Honnør: 210,- Barn / student: 150,- Grupper over 10: 255,-

Dramatisert av Bodil Kvamme og Bentein Baardson
Musikk: Håkon Berge

Kristin Lavransdatters historie
Hvem var egentlig Sigrid Undsets Kristin? En varm, hengiven kvinne – villig til all forsakelse for den mann hun hadde valgt? En egenrådig, ubøyelig datter som ikke bare trosser familien, men ignorerer datidens regler og kristne idealer? En hard og kald hustru som driver mannen til hor og vanvidd med giftig tunge og avvisning? Et gudfryktig angrende menneske pint av skyld og skam – for å ha vært seg selv ? Handlet av egen fri vilje?

I likhet med sitt opphav, har denne ruvende kvinneskikkelsen i norsk litteratur uten tvil en særs sammensatt natur. Men i all sin gjøren og laden ligger gudsfrykten som en korrigerende skygge i Kristins samvittighet. Og gjennom hele sitt liv beholder hun Erlend, som hun en gang har sagt ja til, i sitt hjerte.

Hele Sigrid Undsets trilogi, Kransen, Husfrue og Korset blitt dramatisert til én helaftens forestilling. Her levendegjøres skjellsettende begivenheter. På Husaby og Jørundgård. Her avdekkes hennes skiftende sinn – fra det første møtes sødme med Erlend til hun dør i Reinsklostret i Rissa. Et beveget liv i en æra hvor den katolske kirke preget samfunn, kultur og dagligliv i Høymiddelalder-Norge.