Om mus og menn

av John Steinbeck

Spilles Hovedscenen

17.1.09 - 28.2.09

Varighet

2 timer 20 minutter inkludert pause

Priser

Ordinær: 305,- Honnør: 250,- Barn / student: 220,- Grupper over 10: 260,-

John Steinbeck fikk sitt store gjennombrudd med Of Mice and Men i 1937. Han dramatiserte straks romanen, og stykket fikk kritikerprisen i New York året etter.

Med forestillingen Om mus og menn har vi beveget oss til det amerikanske kontinent – til en samfunnsgruppe som lever under kummerlige kår som følge av depresjonens ettervirkninger. Miljøet som skildres har liten plass for menneskelige følelser, hardt og kynisk som det er. Kampen for å overleve synes å være det vesentligste.

I kontrast til dette avdekkes forholdet mellom to omstreifende landarbeidere, George og Lennie. De har holdt sammen i tykt og tynt, og en gjensidig avhengighet har vokst frem. George har tatt seg av den tilbakestående Lennie fra han var liten. Egentlig er han harmløs i sin naivitet, men når den fysisk sterke Lennie blir skremt, blir han helt uberegnelig. Han har en ulykksalig forkjærlighet til myke ting – mus, kaniner, hundvalper, bløte stoffer og kvinnehår som dessverre lett kommer til skade i de kraftige nevene. Det er Georges oppgave å beskytte Lennie mot hans destruktive tendenser, mot samfunnet rundt dem og mot hans egen styrke som blir hans svakhet – og som fører til en katastrofe til slutt…