Øyvind Brandtzæg

Øyvind Brandtzæg
Født 7. mars 1971

Post-graduate classical acting course ved London Academy of Music and Dramatic Arts - London, Cand. mag. - NTNU bl.a med musikk mellomfag

Har siden 1996 mer eller mindre vært tilknyttet Trøndelag Teater som skuespiller, musiker og sanger.

Øyvind har bl.a spilt i Rent24 mislykte nordmennPurpur og gullNorge, Midt-NorgeRevisoren, Les Misérables og Taube.

Mange husker ham som Erlend Neshov i Berlinerpoplene og Ligge i grønne enger og ikke minst i rollene som råsterke Lennie i John Steinbecks Om mus og menn, Vielgeschrey i Den stundesløse og Mattis i Tarjei Vesaas’ Fuglane. I 2011 hadde Øyvind permisjon for å spille Knutsen i Riksteatrets oppsetning av Knutsen & Ludvigsen som også gjestet Gamle Scene. Han kom tilbake som Snekker Engstrand i Gjengangere, i Holbergs komedie Jeppe på Bjerget, Fedra, som Pappa i Puppan te pappa og som selveste Rottekongen i Nøtteknekkeren.

Han har vært å se som Georg von Trapp i The Sound of Music, Polonius i Hamlet, i Linnéa Myhres Evig søndag og som danskekongen i Tordenskjold – alle tiders trønder. I de siste sesongene har vi sett ham i to studiosceneproduksjoner; Michel Houellebecqs Lanzarote og August Strindbergs Dødsdansen. Den sistnevnte var også på turné med Turnéteatret i Trøndelag. I tillegg spilte han rollen som Kaifas i Jesus Christ Superstar – en rolle han også hadde her på Trøndelag Teater for 20 år siden!

Brandtzæg også hatt flere regioppdrag her på teatret; Komedien Panikk i kulissene, Harold Pinters Bedrag og Vaktmesteren, Becketts Sluttspill, Marianne Meløys Stemt og kammeroperaen Kommentarfeltet.

Øyvind har fått Teatrets Venners kunstneriske pris i 2004 for hans innsats i rollen som den CP-rammede gutten Petter i suksessen Purpur og gull. I 2020 fikk han samme pris på nytt, denne gangen sammen med kona Madeleine, for innsatsen i Dødsdansen. Mange vil også huske han godt for sin rolle som politimannen Eivind i NRK-serien 22. juli. For denne rollen ble han nominert som Beste skuespiller i Gullruten. I år har han hatt en ny TV-rolle, som Bjartmar Gjerde i NRKs Makta.For sin rolletolkning som Edgar i Dødsdansen er han nominert til Heddapris som Beste mannlige skuespiller/hovedrolle.

I 2021 hadde Øyvind permisjon fra Trøndelag Teater for å jobbe med film og andre prosjekter. Han kom han tilbake som Salieri i Peter Shaffers moderne klassiker Amadeus, før han gikk ut i permisjon igjen – bl.a for å regissere Knutsen & Ludvigsen – På tide å stå opp!. I vår er han aktuell i både Martin Crimps Byen og en ny runde med Knutsen & Ludvigsen.