Amadeus

av Peter Shaffer

Spilles på Hovedscenen

16.3.01 - 18.4.01

Priser

En omvendt kriminalhistorie av Peter Shaffer

Vi møter hoffkomponisten Antonio Salieri de natten han har bestemt at livet skal ta slutt. Før daggry kommer vil han dele sine mørkeste tanker og gjerninger med oss. Kan vi virkelig tro det vi hører?

Salieri nyter tilværelsen som anerkjent og mektig hoffkomponist i Wien. Helt frem til den dagen han møter Mozart. I Mozarts musikk gjenkjenner han Guds egen stemme – og innser sin egen middelmådighet.

Den respekterte hoffkomponisten setter alt inn på å motarbeide Mozart, som desperat prøver å livnære seg som komponist i musikkens hovedstad. Salieri blir middelmådighetens kriger mot et selvopptatt, vulgært og barnslig geni. I kampen blir han konfrontert med de mørkeste sidene av seg selv.

Amadeus er basert på en 200 år gammel myte om at hoffkomponisten Salieri stod bak Mozarts tidlige død. Det er også en moderne klassiker – et mesterverk fra en av vår tids store dramatikere. I England og USA har Peter Shaffers stykker gått for fulle hus i en årrekke, og av alle hans suksesser er Amadeus den største.

Amadeus er en historie om kampen mellom gammel og ung, om beundring og hat, middelmådighet og genialitet, kunst og liv – og selvsagt om den fantastiske musikken.

Aldri har du sett misunnelsens grelle ansikt så levendegjort på en scene. Aldri har verdens urettferdighet blitt skildret så intenst.