Jeppe på Bjerget

av Ludvig Holberg

Spilles Hovedscenen

7.9.12 - 12.10.12

Varighet

1 time 30 minutter. Spilles uten pause

Priser

 • Ordinær

  315,-

 • Honnør

  250,-

 • Barn /
  student

  190,-

 • Grupper
  Over 10

  250,-

Gå ikke glipp av denne anledningen til å få med deg en av verdensdramatikkens morsomste komedier! Jeppe på Bjerget, historien om den fattige og alkoholiserte bonden som plutselig en dag våkner opp i baronens seng, har for lengst blitt en klassiker som blir spilt om og om igjen. Men sjelden har historien vært mer aktuell enn i dag, i en tid der hele Norge plutselig befinner seg på den grønne grein, og derfra kan nyte utsikten over et gjeldstynget Europa.

Jeppe på Bjerget er Ludvig Holbergs klassiske komedie fra 1722. Stykket handler om den stakkarslige Jeppe som blir funnet døddrukken i rennesteinen av den rike baronen og hans menn. Disse bestemmer seg for more seg selv og sine omgivelser på Jeppes bekostning ved å kle ham ut i baronens klær og legge ham i baronens seng. Men de skal snart oppdage at spøken tar en uventet retning.

Med Jeppe på Bjerget reiser Holberg spørsmål ved menigmanns evne til styre og stell; Jeppe forvandles til en tyrann når han får penger og makt. På den ene siden kan dette sees som en kritikk av moderne demokratiske prinsipper der alles stemme skal veie likt. På den annen side nyanserer Holberg det hele ved å minne om at Jeppe er et produkt av det undertrykkende samfunnet han lever i: Mennesker som er kuet, som Jeppe, kuer selv andre, hvis de havner i maktposisjon.

Trøndelag Teater er stolte av at vi nettopp i jubileumsåret 2012 kan sette opp Jeppe på Bjerget, som for nøyaktig 75 år siden ble spilt i teatrets aller første sesong. Vi inviterer til en spenstig forestilling som trimmer både lattermuskler og intellekt!

MEDVIRKENDE

Regi / koreografi Øyvind Osmo Eriksen og Ida Wigdel
Scenografi og kostymer Dagny Drage Kleiva
Lysdesign Øyvind Wangensteen
Komponist Øyvind Osmo Eriksen

PRESSEOMTALER

– Holberg som “Truman Show”
– lykkes med å skape et interessant sceneunivers med en egen, subtil marerittstemning
Inger Merete Hobbelstad
Dagbladet

– Jeppe sjøl er en svært overbevisende fyllik
– Trøndelag Teater har barbert teksten og erstattet mye av den med bevegelser og scenografi. Det gjør de til tider med glans
Lars Erik Skjærseth
NRK

– Jan Sælid gjør en helt fantastisk jobb i rollen som Jeppe!
– noe av det beste jeg har sett på Trøndelag Teater
– jeg kan ikke annet enn å anbefale alle å sette av en helaften til Jeppe på Bjerget!
Helene Hersdal
Radio Revolt

– Jan Sælid gjør en knakende god Jeppe
– Hans kraftinnsats gjennom hele stykket er verdt teaterbesøket alene
Audhild Øye
Sør-Trøndelag

– Og så er den sosialt fullstendig dysfunksjonelle Jeppe ganske vakkert og vart framstilt av Jan Sælid i ei nydelig blanding av diskret mimikk og akkurat passe overspela faktar på grensa til det akrobatiske, og ikkje så reint lite eleganse
Amund Grimstad
Klassekampen

VIDEO