Jeppe på Bjerget

av Ludvig Holberg

Spilles Hovedscenen

7.9.12 - 12.10.12

Varighet

1 time 30 minutter. Spilles uten pause

Priser

Ordinær: 315,- Honnør: 250,- Barn / student: 190,- Grupper over 10: 250,-

Gå ikke glipp av denne anledningen til å få med deg en av verdensdramatikkens morsomste komedier! Jeppe på Bjerget, historien om den fattige og alkoholiserte bonden som plutselig en dag våkner opp i baronens seng, har for lengst blitt en klassiker som blir spilt om og om igjen. Men sjelden har historien vært mer aktuell enn i dag, i en tid der hele Norge plutselig befinner seg på den grønne grein, og derfra kan nyte utsikten over et gjeldstynget Europa.

Jeppe på Bjerget er Ludvig Holbergs klassiske komedie fra 1722. Stykket handler om den stakkarslige Jeppe som blir funnet døddrukken i rennesteinen av den rike baronen og hans menn. Disse bestemmer seg for more seg selv og sine omgivelser på Jeppes bekostning ved å kle ham ut i baronens klær og legge ham i baronens seng. Men de skal snart oppdage at spøken tar en uventet retning.

Med Jeppe på Bjerget reiser Holberg spørsmål ved menigmanns evne til styre og stell; Jeppe forvandles til en tyrann når han får penger og makt. På den ene siden kan dette sees som en kritikk av moderne demokratiske prinsipper der alles stemme skal veie likt. På den annen side nyanserer Holberg det hele ved å minne om at Jeppe er et produkt av det undertrykkende samfunnet han lever i: Mennesker som er kuet, som Jeppe, kuer selv andre, hvis de havner i maktposisjon.

Trøndelag Teater er stolte av at vi nettopp i jubileumsåret 2012 kan sette opp Jeppe på Bjerget, som for nøyaktig 75 år siden ble spilt i teatrets aller første sesong. Vi inviterer til en spenstig forestilling som trimmer både lattermuskler og intellekt!