Geografi og kjærlighet

Av Bjørnstjerne Bjørnson

Spilles i Theatercaféen

7.5.10 - 11.5.10

Priser

  • Ordinær

    150,-

  • Honnør

    150,-

  • Barn /
    student

    150,-

  • Grupper
    Over 10

    150,-

I 2010 er det hundre år siden Bjørnstjerne Bjørnson døde. Trøndelag Teaters ilesesettere markerer dette ved å ta tak i Bjørnsons mest kjente komedie, nemlig Geografi og kjærlighet fra 1885.

Geografi og kjærlighet handler om den snille men distré fagidioten professor Tygesen og hans kone Karen. I fortvilelse over at Tygesen verken ser eller hører henne bestemmer Karen seg for å forlate ham for en periode. Hun reiser til utlandet sammen med sin venninne Birgit Rømer. Husholdersken Malla tar de også med seg, og dermed blir Tygesen igjen alene i huset sammen med kokka Ane. Uansett hvor ille dette måtte være for Tygesen, skal det vise seg å være enda verre for den stakkars kokka Ane. Bjørnson karakteriserte Geografi og kjærlighet som et lystspill, og det er da også i aller høyeste grad et lett og ledig manuskript. Det handler om å gripe dagen og leve i nuet.

 

Lesningen av Geografi og kjærlighet er et tilbud til Den kulturelle spaserstokken. Lesningen er en turnéproduksjon som skal vises på bydelskaféer i og rundt Trondheim, før den til sist ender opp i Theatercaféen 7. mai, slik at også publikum kan få den med seg her hos oss. Premieren er på Tiller helse- og velferdsenter 21. april.

Tirsdag 27. april kl. 11:30 Valentinlyst helse- og velferdssenter
Onsdag 28. april kl. 11:30 Havstein helse- og velferdssenter
Torsdag 29. april kl. 11:30 Tempe helse- og velferdssenter
Fredag 30. april kl. 11:30 Søbstad helse- og velferdssenter
Tirsdag 4. mai kl. 11:00 Bakklandet helse- og velferdssenter

 NB: Ekstraforestilling tirsdag 11. mai kl. 19 på Studioscenen

Ilesesetterne

På et stort institusjonsteater som Trøndelag Teater er det lett å glemme at skuespillerne som jobber her i bunn og grunn er selvstendige scenekunstnere, og ikke bare brikker i det store puslespillet som utgjør teatrets repertoar. Med et nytt konsept vi kaller Ilesesetterne, tar skuespillerne skjeen i egen hånd og forbereder uhøytidelige, men like fullt ilesesatte små forestillinger – forestillinger vi kan vise på egne scener, eller som vi kan ta med oss ut av huset. Ilesesetterne består av skuespillere i ulike konstellasjoner som leser et skuespill for publikum. En ilesesettelse kan se ut på mange forskjellige måter, med varierende grad av innlevelse og opptrinn. Felles for enhver ilesesettelse er imidlertid at følgende dogmer ligger til grunn:

Dogmer for Ilesesetterne
1. Gå aldri på scenen uten manus.
2. Vær alltid tro mot teksten.
3. Teksten skal alltid kommenteres.
4. Eventuelle fysiske hjelpemidler skal finnes på stedet.
5. All lyd skal skapes på stedet.
6. Antrekk skal være nøytralt og stilig.
7. Enhver ilesesettelse skal ha til hensikt å svare på minst ett av livets store spørsmål.
8. Ilesesetternes dogmer skal leses opp for publikum før ilesesettelsen begynner.

I 2010 presenterer Trøndelag Teater to ilesesettelser; Andevariasjoner av David Mamet og Geografi og kjærlighet av Bjørnstjerne Bjørnson.

PRESSEOMTALER

– Arne O. Reitan og John Yngvar Fearnley gjør en liten perle ut av “Andevariasjoner”. Et verdig punktum for Fearnleys sceneliv
– To eldre menn prater i vei om fugler, pandabjørner, grekere og selve livet. Det kan bli flott teater av slikt
– Reitan og Fearnley kler stykket, og de kler hverandre
Ole Jakob Hoel
Adresseavisen

– Kjekt for teatret. Kjekt for andre også.
– en lun og underfundig affære, reflektert skrevet og smakfullt arrangert, slik et kveldseventyr for voksne bør være
Inger Merete Hobbelstad
Dagbladet

 

– Den lune og underfundige humoren gir teksten ein eigen varme, og du blir fort glad i desse to mannfolka, kanskje fordi det er litt for lett å kjenne seg att i dei
– Fearnley og Reitan står godt til kvarandre, og som dei erfarne skodespelarane dei er, greier dei å legge meir enn nok av mimikk, intonasjon og litt eigenregi i dette til at dette langt frå blei noko lesestykke
Amund Grimstad
Klassekampen