Karlsson på taket

av Astrid Lindgren

Spilles Hovedscenen

17.9.16 - 31.12.16

Varighet

Ca. 1 time og 50 minutter inkludert pause

Priser

Ordinær: 295,- Honnør: 250,- Barn / student: 170,- Grupper over 10: 250,-

Livslærdom fra en uforskammet fantasivenn

En sovjetisk ambassadør fortalte en gang Astrid Lindgren at det fantes to bøker i de fleste sovjetiske hjem: Bibelen og Karlsson på taket. Hvorpå forfatteren repliserte: ”Så rart! Jeg visste ikke at Bibelen var så populær”. 

Nå er det lenge siden vi har hørt noe fra Karlsson. Den flyvende lille gubben med propell på ryggen, som på 70-tallet var allemannseie også her til lands og høyt elsket tross sin uforskammede, umoralske og frekke fremtoning. Det er også lenge siden Trøndelag Teater har gjort noen av de virkelig store barneklassikerne. Samtidig har interessen aldri vært større for Lindgrens liv og litteratur. Men om Karlsson ikke er glemt, har han havnet litt i skyggen av fancy 3D-animerte helter.

Dette er det på tide å gjøre noe med!

Lindgren ga i 1955 for første gang ut boken om den uspiselige, men livsglade og sprelske Karlsson. I til sammen fire bøker blir vi kjent med den syv år gamle Lillebror. Han får stadig besøk av Karlsson, som flyr rundt i familiens leilighet og lyver, skryter og ødelegger ting. Med alle sine påfunn får Lillebror raskt skylda for alt som skjer, og han blir ikke trodd når han forteller om Karlsson. Alle tror at Karlsson bare er en figur som den ensomme gutten har diktet opp.

Men er han egentlig ekte?

2016-utgaven av Karlsson på taket ved Trøndelag Teater blir en revitalisert versjon av Lindgrens klassiker, men fremdeles tro mot originalen. Dette er et stykke som handler om det å bli selvstendig og vokse opp, men samtidig beholde barnet i seg. Karlsson er litt det vi alle har i oss, men som mange sliper av seg i løpet av livet: Barndommens frihet, ufiltrert egoisme, lekenhet og spontanitet.

Kanskje har vi alle noe å lære av en selvutnevnt verdensmester i kjøttkakespising og halsbrekkende flystunts.