Fuglane

av Tarjei Vesaas

Spilles Gamle Scene

30.10.10 - 18.12.10

Varighet

2 timer 5 minutter inkludert pause

Priser

Ordinær: 295,- Honnør: 210,- Barn / student: 160,- Grupper over 10: 250,-

Romanen Fuglane er det store mesterverket i Tarjei Vesaas sitt omfattende forfatterskap og en av våre vakreste og mest folkekjære klassikere. Gamle Scene blir åsted for en sterkt visuell teaterversjon, der senter i universet er Mattis – ”Tusten” – og hans blikk på menneskene og hendelsene rundt seg.

Hovedpersonen Mattis lever sammen med søsteren Hege i fredelig og forutsigbar tosomhet. Men en dag kommer tømmerhoggeren Jørgen, og ingenting blir som før. Fortellingen gir en uvanlig sterk skildring av et menneskes indre liv og tankeverden. Den kan tolkes på ulike måter, utover det at Mattis er en enkel sjel. Den kan være beskrivelsen av et sart kunstnersinn i møte med virkelighetens brutalitet, eller en fortelling om et menneskes forsinkede oppvekst.

Fuglane ble satt opp som teater for første gang i 1997 på Det Norske Teatret med Nils Sletta i hovedrollen. Forestillingen ble en kjempesuksess, og den satte publikumsrekord på teatrets Scene 2. Derfor er det med en viss ærefrykt at vi tar tak i dette materialet. Regissør Harry Guttormsen og skuespiller Øyvind Brandtzæg er et team som tidligere har vist seg å fungere svært godt sammen, og scenograf Hans Christian Gilje skal gi forestillingen en samtidig innpakning. Forholdene ligger til rette for en moderne klassiker utenom det vanlige på Gamle Scene.