Piaf

av Pam Gems

Spilles Hovedscenen

7.9.02 - 20.11.02

Priser

 • Ordinær

  275,-

 • Honnør

  195,-

 • Barn /
  student

  170,-

 • Grupper
  Over 10

  235,-

Og størst av alt er kjærligheten

Edith Piaf. Karismatisk. 147 høy. Storforbruker av menn og til tider alkohol og morfin. Myteomspunnet som nesten ingen annen.

Vokste opp delvis med en far som var gateakrobat og delvis hos bestemoren, som var kokke på et bordell. Alt lå til rette for et harmonisk og rolig liv. Sang på gata. Levde fra hånd til munn. Ble oppdaget som 20 åring av nattklubbeieren Louis Leplee. Resten er historie – til hun dør temmelig utslitt, 47 år gammel og nygift.

Det finnes like mange løgner som sannheter om henne, et vell av biografier fra mennesker som har vært nær henne, eller innbiller oss at de var det. Men ett står fast. Hun sang så du kunne høre englene synge. Og hun ga alt hun hadde hver gang hun sto på scenen.

Det vi alltid har hørt, er at mennene og stoffet og livet fortærte henne. Det er selvfølgelig ikke helt usant. Den lille spurven, som Leplee døpte henne, og som ble artistnavnet hennes. Men hun var en livskraftig liten spurv.

Hun var en av verden største sangerinner, og den best betalte på femtitallet. At pengene røyk ut like fort som de kom inn, er en annen sak. Vi snakker om champagne og kaviar, ikke i flasker og bokser, men i bøtter og spann. Når hun var blakk og de stengte gassen, flyttet hun på Ritz. Særlig huslig var hun ikke, men hun strikket gensere til elskerne sine. Det var ikke alle som nådde å få den før det var slutt, men da kunne neste jo overta.

Hun fikk alle de mennene hun ville ha og det var mange. Hun mistet sitt livs store kjærlighet i en flyulykke. Hvor hun gikk og sto fulgte det skandaler og avisoverskrifter: Om alt fra gifte menn til sammenbrudd på scenen..

Gang på gang gjorde hun comeback og sprengte billettluka. Hun hadde enorm suksess i USA – på fransk. Hun var et utrettelig arbeidsjern. Sjelden før klokken fire på dagen, men da holdt hun på til daggry. Jobbet med komponister og tekstforfattere og lærte opp en hel generasjon med unge franske sangere.

Hun sang om kjærlighet, om savn, om svik og sjalusi, om erotikk, for hun syntes ikke det var noe annet som var verdt å synge om.

Grethe Nordberg skal spille Piaf. Rundt seg har hun en gjeng med staute mannfolk som ryker inn og ut av Ediths liv i turbotempo, og for ikke å forglemme hennes to bestevenninner, Marlene Dietrich, som var sangerinne og Toine, som var ludder.

MEDVIRKENDE

Kikki Stormo
Karin Lunden
Anderz Eide
Martin Loïc Lotherington

 

Musikere:
Åsmund Flaten/Morten Huuse, Jovan Pavlovic/Kåre Simonsen, Konstantin Popchristov/Erik Øyen og Ole Morten Vågan/Johannes Rusten.

Regi Catrine Telle
Scenografi og kostymer Kathrine Hysing
Koreografi Hilde Sol Erdal
Musikalsk ledelse /arrangementer Åsmund Flaten og Jovan Pavlovic
Oversatt av Inger Gjelsvik