Armod og edelt sinn

av August von Kotzebue

Spilles Gamle Scene

15.1.16 - 13.2.16

Varighet

Ca. 3 timer inkludert to pauser

Priser

 • Ordinær

  325,-

 • Honnør

  265,-

 • Barn /
  student

  190,-

 • Grupper
  Over 10

  265,-

En tidskapsel åpnes

Vakre oljemalerier, et tradisjonsrikt hammerklaver og gestikulerende skuespillere åpenbarer seg når det historiske sceneteppet går opp på Gamle Scene – 200 år etter at den ble bygget.

Publikum blir nemlig tatt med på en enestående tidsreise når lystspillet Armod og edelt sinn markerer 200-årsjubileet til Gamle Scene. Dette er en unik mulighet, både for teaternerden og den gjengse publikummer, til å få oppleve en tidskoloritt som ligger tett opp til den europeiske teaterpraksisen på begynnelsen av 1800-tallet.

Spillestil, kostymer, scenografi og musikk er gjenskapt i minste detalj, med den belgiske barokkspesialisten Sigrid T´Hooft og scenograf Stephan Dietrich i førersetet. Ringve Museum låner ut et originalt hammerklaver for anledningen. Her er det bare å forberede seg på en helt spesiell teateropplevelse, med kulisser og kostymer utenom det vanlige.

Den tyske dramatikeren August von Kotzebue skrev i sin tid over 200 teaterstykker, og er regnet som en av sin samtids største og mest produktive. I nyere tid har den sagnomsuste og en gang omstridte konservative tyskeren, som også var russisk konsul, havnet i skyggen av kjente dramatikere som Goethe og Schiller. Selv gikk Kotzebue ut av livet etter et attentat i 1819, hvor han ble drept foran øynene på sin egen sønn.

Armod og edelt sinn ligner et melodrama med forviklinger og karikert persongalleri, som med humor og kløkt utforsker hvordan rikdom virker på sjelen. Det er ikke vanskelig å relatere innholdet til dagens samfunn, der gapet mellom fattig og rik aldri har vært større. Flere av landets rikeste flagger ut og beskytter formuene sine i hemmelige skatteparadis, samtidig som andre reiser til katastrofeområder og vier livet sitt til andre.

Men er det slik at den som er rik på penger også er fattig i hjertet? Og er svaret på det annerledes i dag enn det var for 200 år siden?

MEDVIRKENDE

Musikere:
Kyrre Havdal og Ola Lindseth

Regi Sigrid T’Hooft
Scenografi og kostymer Stephan Dietrich
Lysdesign Tommy Geving
Oversatt av Øyvind Berg

PRESSEOMTALER

– Små problemer løftes opp på katastrofenivå i Trøndelag Teaters jubileumsforestilling “Armod og edelt sinn”
– Dette er veldig dyktig gjort, og til tider svært morsomt
– det er et lite eventyr i seg selv å oppleve kulisser, kostymer og sminke
Ole Jacob Hoel
Adresseavisen

– Fornøyeleg og strålande formidla jubileumsframsyning på Gamle Scene
– ei framsyning som blei langt meir enn berre ei historisk oppsetjing
– eit strålande opplagt ensemble
Amund Grimstad
Klassekampen

– Dette er underholdning av edelt merke
– en annerledes, fornøyelig, morsom og fargerik teateropplevelse
– Noen opplevelser er av den typen vi aldri vil glemme. “Armod og edelt sinn” som spilles ved Trøndelag Teater i anledning Gamle Scenes 200-årsjubileum, er en slik opplevelse
Audhild Øye
Avisa Sør-Trøndelag

– Bli med på en ekte tidsreise
– Skuespillerne leverer med mye energi og stykets handling og budskap appelerer virkelig til publikum
– Tre timer har aldri gått fortere og jeg utfordrer deg til å utfordre deg selv ved å oppleve et ekte stykke teaterhistorie og teaterkunst
Fride Næss Nonstad
Under Dusken