Den siste viking

En scenetekst av Ragnhild og Terje Mærli basert på Johan Bojers roman

Spilles på Hovedscenen

25.1.08 - 3.3.08

Varighet

3 timer inkludert pause

Priser

Ordinær: 300,- Honnør: 210,- Barn / student: 160,- Grupper over 10: 255,-

Storslagen og gripende sceneversjon av et hovedverk i norsk litteratur

Johan Bojers Den siste viking kommer nå endelig på teaterscenen. Kystbefolkningens slit i den nære fortid og hele storhavet der kampen for tilværelsen utkjempes både på vei til Lofotfiske, gjennom håpet om det store sildevarpet og veien hjem igjen, får nå plass i sin fulle teatrale bredde på teatrets hovedscene.

Bare et hundre år tilbake i tid var Norge et utviklingsland, og for kyst-Norge var silda like viktig for drømmen om et bedre liv som oljen har vært i dagens velstands-Norge. Med Ragnhild og Terje Mærlis dramatisering og Henning Sommerros musikk vil 34 skuespillere og statister fremstille et rikt og frodig persongalleri. Vi følger Kristaver Myran og den nye båten hans ”Kobben” sammen med andre båtlag på vei til Lofoten. De kjemper for sin rett mot den nye dampbåt-tiden i det dramatiske Trollfjord-slaget. Med blodslit slåss de mot naturkreftene, men våte støvler og vadmelsklær er glemt når garnene er fulle av skrei. I rorbuene er det fest og glede og fyll – før man vender hjem til hustru, barn og kjærester.

Forestillingen er spennende i sin form. Kontakten mellom de der hjemme og de på havet forflytter seg i tid og sted. Ikke alle vender hjem og ikke alle får det livet de drømte om.

Den siste viking er en hyllest til kystbefolkningen i fattig-Norge. Det er også en hyllest til kvinnene som hadde eneansvaret for barn, hus og grunn. Men det er også en beretning om kjærlighet, lengsel, sant vennskap, hjelpsomhet og medfølelse.