Den siste viking

En scenetekst av Ragnhild og Terje Mærli basert på Johan Bojers roman

Spilles Hovedscenen

25.1.08 - 3.3.08

Varighet

3 timer inkludert pause

Priser

 • Ordinær

  300,-

 • Honnør

  210,-

 • Barn /
  student

  160,-

 • Grupper
  Over 10

  255,-

Storslagen og gripende sceneversjon av et hovedverk i norsk litteratur

Johan Bojers Den siste viking kommer nå endelig på teaterscenen. Kystbefolkningens slit i den nære fortid og hele storhavet der kampen for tilværelsen utkjempes både på vei til Lofotfiske, gjennom håpet om det store sildevarpet og veien hjem igjen, får nå plass i sin fulle teatrale bredde på teatrets hovedscene.

Bare et hundre år tilbake i tid var Norge et utviklingsland, og for kyst-Norge var silda like viktig for drømmen om et bedre liv som oljen har vært i dagens velstands-Norge. Med Ragnhild og Terje Mærlis dramatisering og Henning Sommerros musikk vil 34 skuespillere og statister fremstille et rikt og frodig persongalleri. Vi følger Kristaver Myran og den nye båten hans ”Kobben” sammen med andre båtlag på vei til Lofoten. De kjemper for sin rett mot den nye dampbåt-tiden i det dramatiske Trollfjord-slaget. Med blodslit slåss de mot naturkreftene, men våte støvler og vadmelsklær er glemt når garnene er fulle av skrei. I rorbuene er det fest og glede og fyll – før man vender hjem til hustru, barn og kjærester.

Forestillingen er spennende i sin form. Kontakten mellom de der hjemme og de på havet forflytter seg i tid og sted. Ikke alle vender hjem og ikke alle får det livet de drømte om.

Den siste viking er en hyllest til kystbefolkningen i fattig-Norge. Det er også en hyllest til kvinnene som hadde eneansvaret for barn, hus og grunn. Men det er også en beretning om kjærlighet, lengsel, sant vennskap, hjelpsomhet og medfølelse.

PRESSEOMTALER

– Johan Bojers romanfigurer vokser frem som hardt prøvede mennesker – og scenen bruser snart som om havet selv sto i kok.
– bredden i forestillingen styrker og tydeliggjør konfliktene, også de interne, mellom dem som reiste ut og de som måtte bli hjemme
– Terningkast 5
VG

– “Den siste viking” er historiefortelling dobbelt opp: Kysthistorie og menneskelig historie. Begge deler blir engasjerende i Trøndelag Teaters behandling.
– effektivt teater i sin formidling av både historie og historier.
– “Den siste viking” har mange fine enkeltprestasjoner, ikke minst av Mads Bones som unge Lars og Trond-Ove Skrødal som faren Kristaver. Men det er det velkoordinerte ensemblespillet som gjør stykket til den rike bildeveven det er blitt. Felles innsats, felles arbeid gir resultater, nå som dengang da årer måtte til for å få båter til å bevege seg.
Dagbladet

– Johan Bojers roman, “Den siste viking” har endelig kommet på scenen. Og den suger oss med så det holder
– Scenen er genial. De er hav, og landskap, kirke og akebakke, festlokale, små og store rom, med krig og kamp, rørende romantikk og alt på samme gulv og til tider i samme stund
– til tider suveren
– Fine saker. “Den siste viking” har satt solide sjøben på Trøndelag Teater
NRK

– “Den siste viking” byr på sterke skildringer av forholdene norske fiskere opplevde på slutten av 1800-tallet
– man vil kose seg på Trøndelag Teater
Trønder-Avisa

– En bredt anlagt folkelivsskildring bølger over scenen
– Med imponerende karakteriseringsevne gir Trond-Ove Skrødal, Marianne Meløy og Mads Bones skikkelsene særpreg og skaper et sterkt og troverdig familieportrett
Adresseavisen