Hildegunn Eggen

Hildegunn Eggen
Født 27. juli 1953

Utdanning ved Statens Teaterhøgskole, 1978 - 81

Ansatt ved Nationaltheatret etter teaterskolen. Kom til Trøndelag Teater i 1985. Hun startet “beskjedent”, som Ingrid, den grønnkledde og Anitra i Peer Gynt. Siden har hovedroller stått i kø: Agnes i Brand, tittelrollen i musikalen An-Magritt, Maggie i Friels Sensommerdansen, Gina i Vildanden, Tale i Medmenneske, Gertrud i Hamlet, Mor Aase i Peer Gynt, tittelrollen i Mutter Courage og Kathinka Stordal i Kranes konditori.

Disse skikkelsene hører hjemme i det alvorlige rollefaget. Men hun er også en komedienne av klasse: Lilli i Russels Lilli Valentin er, blant andre, et lattervekkende bevis på dette. Vi har sett henne som Evert Taubes karakter Ellinor i kabareten Taube, som John Gabriel Borkmans kone Gunhild, i Sofokles’ Antigone, Jo Strømgrens Pseudonymet og i musikalene Spring Awakening og Rock’n Roll Wolf.

Hildegunn spilte Fru Helene Alving i Ibsens Gjengangere – en rolle hun ble nominert til Heddapris for i 2012. Etter det har hun spilt i En handelsreisendes død , Bør Børson jr., Jeanne d’Arc, Kongen dør og i ytterligere et Ibsenstykke, den minneverdige Når vi døde våkner. Vi har de siste årene sett henne i relativt dystre roller i Det er bedre å kappe det av enn å gå gjennom livet, Begynnelser, Tvillingenes dagbok og i fjorårets dramatisering av Dostojevskijs Brødrene Karamasov. Den rollen fikk hun Heddapris for. I høst skal hun spille Tale i Olav Duun’s Medmenneske.

Eggen ble i 2014 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for hennes innsats som skuespiller og for sin virksomhet på Stiklestad.