Hildegunn Eggen

Hildegunn Eggen
Født 27. juli 1953

Utdanning ved Statens Teaterhøgskole, 1978 - 81

Ansatt ved Nationaltheatret etter teaterskolen. Kom til Trøndelag Teater i 1985. Hun startet “beskjedent”, som Ingrid, den grønnkledde og Anitra i Peer Gynt. Siden har hovedroller stått i kø: Agnes i Brand, tittelrollen i musikalen An-Magritt, Maggie i Friels Sensommerdansen, Gina i Vildanden, Tale i Medmenneske, Gertrud i Hamlet, Mor Aase i Peer Gynt, tittelrollen i Mutter Courage og Kathinka Stordal i Kranes konditori.

Disse skikkelsene hører hjemme i det alvorlige rollefaget. Men hun er også en komedienne av klasse: Lilli i Russels Lilli Valentin er, blant andre, et lattervekkende bevis på dette. Vi har sett henne som Evert Taubes karakter Ellinor i kabareten Taube, som John Gabriel Borkmans kone Gunhild, i Sofokles’ Antigone, Jo Strømgrens Pseudonymet og i musikalene Spring Awakening og Rock’n Roll Wolf.

Hildegunn spilte Fru Helene Alving i Ibsens Gjengangere – en rolle hun ble nominert til Heddapris for i 2012. Etter det har hun bl.a spilt i En handelsreisendes død og i den minneverdige Når vi døde våkner. Vi har ofte sett henne i relativt dystre roller i f.eks Begynnelser, Tvillingenes dagbok, Kristin Lavransdatter, Dostojevskijs Brødrene Karamasov, Olav Duun’s Medmenneske og som Mary Cavan Tyrone i Eugene O’Neills klassiske Lang dags ferd mot natt.

Hildegunn har de siste sesongene spilt Ammen i Romeo og Juliet og flere roller i vår dramatisering av Simon Strangers roman Leksikon om lys og mørke.I fjor imponerte hun alene på scenen i sin egen og Elisabeth Mathesons dramatisering av Olav Duuns Juvikfolket – som hun ble nominert til Heddapris for.

Selv om hun formelt ble pensjonist fra sommeren 2023, blir hun nok å se både på Trøndelag Teater og andre scener framover. For tiden hun å se i musikalen Så som i himmelen på Hovedscenen og i Juvikfolket på turné med Turnéteatret i Trøndelag.

Eggen ble i 2014 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for hennes innsats som skuespiller og for sin virksomhet på Stiklestad. Hun ble hedret med Heddapris for sin tolkning av Fjodor Karamasov i Brødrene Karamasov.