Hildegunn Eggen

Hildegunn Eggen
Født 27. juli 1953

Utdanning ved Statens Teaterhøgskole, 1978 - 81

Ansatt ved Nationaltheatret etter teaterskolen. Kom til Trøndelag Teater i 1985. Hun startet “beskjedent”, som Ingrid, den grønnkledde og Anitra i Peer Gynt. Siden har hovedroller stått i kø: Agnes i Brand, tittelrollen i musikalen An-Magritt, Maggie i Friels Sensommerdansen, Gina i Vildanden, Tale i Medmenneske, Gertrud i Hamlet, Mor Aase i Peer Gynt, tittelrollen i Mutter Courage og Kathinka Stordal i Kranes konditori.

Disse skikkelsene hører hjemme i det alvorlige rollefaget. Men hun er også en komedienne av klasse: Lilli i Russels Lilli Valentin er, blant andre, et lattervekkende bevis på dette. Vi har sett henne som Evert Taubes karakter Ellinor i kabareten Taube, som John Gabriel Borkmans kone Gunhild, i Sofokles’ Antigone, Jo Strømgrens Pseudonymet og i musikalene Spring Awakening og Rock’n Roll Wolf.

Hildegunn spilte Fru Helene Alving i Ibsens Gjengangere – en rolle hun ble nominert til Heddapris for i 2012. Etter det har hun spilt i En handelsreisendes død , Bør Børson jr., Jeanne d’Arc, Kongen dør og i ytterligere et Ibsenstykke, den minneverdige Når vi døde våkner. Vi har de siste årene sett henne i relativt dystre roller i Det er bedre å kappe det av enn å gå gjennom livet, Begynnelser, Tvillingenes dagbok, Dostojevskijs Brødrene Karamasov og Olav Duun’s Medmenneske. Hun har de siste sesongene spilt Mary Cavan Tyrone i Eugene O’Neills klassiske Lang dags ferd mot natt og i Kristin Lavransdatter.

Hildegunn har det siste året spilt Ammen i Romeo og Juliet og flere roller i vår dramatisering av Simon Strangers roman Leksikon om lys og mørke – som vi spiller nye forestillinger av i høst.

Eggen ble i 2014 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for hennes innsats som skuespiller og for sin virksomhet på Stiklestad. Hun ble hedret med Heddapris for sin tolkning av Fjodor Karamasov i Brødrene Karamasov.