Medmenneske

av Olav Duun

Spilles Hovedscenen

8.9.18 - 19.10.18

Varighet

Ca. 2 timer. Forestillingen spilles uten pause.

Priser

Ordinær: 335,- Honnør: 285,- Barn / student: 165,- Grupper over 10: 285,-

«Det vonde drep du ikkje med øks»

Hun drives av det gode. Det godes motsats vil hun ikke vedkjenne seg. Det blir et problem.

Dette er historien om Ragnhild, gift med Håkon, og livet deres på gården Stavsund. Håkon har planer for fremtiden, men det har også faren hans, Didrik. I sitt begjær etter å gjennomføre sitt eget prosjekt, går ikke Didrik av veien for å bruke uredelige metoder. Mellom far og sønn står Ragnhild. Hun har tro på det gode i mennesket og at problemene kan løses til det beste for alle. Godheten blir satt på spill i møtet med Didrik. Det får fatale konsekvenser. 

Olav Duun er en sylskarp iakttager av det skrøpelige og det store i livet. Han viser frem menneskets selvmotsigende vesen, og hvilken kraft det er i veksel-spillet mellom godt og ondt i en og samme natur. Som en underliggende klang til menneskeskildringene spiller den storslåtte naturen også med. Namdal-ingen Duun omtales gjerne som en språkkunstner, men ble i sin tid kritisert av riksmålsbevegelsen for ikke å skrive «rent» eller «korrekt». Duuns språk særpreges av en naturlig og muntlig taleform. Han viser oss at språk ikke er teknikk og endinger, men at språk handler om mennesket. Medmenneske regnes som et av høydepunktene i Duuns forfatterskap og romanen utgjør den første i trilogien om Ragnhild. 

Når Trøndelag Teater setter opp Medmenneske er det med en ny dramatisering av Runar Hodne. Hodne har også regien, og med seg på laget har han blant andre scenograf Serge von Arx, og lysdesigner Andreas Fuchs. Den kunstneriske trioen kjenner vi fra tidligere suksesser på Trøndelag Teater som En handelsreisendes død, Hamlet og Vildanden. På Medmenneske har de med seg kostymedesigner Maria Gyllenhoff.