Jubileet

av Jo Strømgren

Spilles på Gamle Scene

13.10.12 - 13.11.12

Varighet

1 time 30 minutter. Spilles uten pause

Priser

Ordinær: 295,- Honnør: 230,- Barn / student: 190,- Grupper over 10: 240,-

I 2012 er det 75 år siden Trøndelag Teater slik vi kjenner det i dag ble etablert. Dette skal selvsagt feires og hva er mer naturlig enn å spørre Trondheims store sønn Jo Strømgren om han vil lage en helt ny forestilling?

Jubileet handler i korte trekk om et teater som feirer jubileum. Men teatrets største diva kan ikke spille den storslåtte premieren. Et uhell etter generalprøven setter stopper for det. På sitt sykeleie må hun se seg forbigått av nye talenter. Men er dette egentlig tilfeldig? Det kan se ut til at hun blir offer for teatrets interne maktspill. Finnes det egentlig noen man kan stole på i denne bransjen? Hva med deg selv? Jubileet går i hvert fall som planlagt.

Jo Strømgren er utdannet danser, men har markert seg både nasjonalt og internasjonalt som en nyskapende og svært produktiv koreograf og regissør. Dette har gjort ham til noe så sjeldent som en internasjonalt anerkjent multikunstner fra Tillermyra. Strømgren står selv for både koreografi, regi, scenografi og manus på de fleste av sine produksjoner. Dette gjaldt også for suksessen Pseudonymet, Strømgrens forrige produksjon på Trøndelag Teater.

Trondheim har hatt en fast scene siden 1816. Gamle Scene er den eldste scenen i Norden som ennå er i drift. Men frem til 1937 var det ikke noen fast organisasjon i huset. Det ble gjort flere forsøk på å skape et fast teater i Trondheim, men det lyktes ikke før Henry Gleditsch i 1937 gjorde teatret til et landsdelsteater for hele regionen og ga teatret navnet det har i dag: Trøndelag Teater.

Til Jubileet har Strømgren fått æren av å åpne Gamle Scene som har vært lukket for renovasjon hele våren. Forestillingen har premiere nøyaktig 75 år siden stiftelsen av Trøndelag Teater.