Lilli Valentin

av Willy Russell

Spilles på Gamle Scene

6.4.05 - 11.6.05

Varighet

2 timer inkludert pause

Priser

Ordinær: 235,- Honnør: 170,- Barn / student: 145,- Grupper over 10: 200,-

“Life begins at forty”! Jamen sa vi smør! Vi vil heller ha tilbake det tidligere livet. Alle vennene. Alle drømmene. Håpet. Kjærligheten. Alt er dødt og begravet sånn cirka i Jura-tiden. Apropos, hadde vi nær sagt, – men seksuallivet led samme skjebne. Bare avfallet av det er igjen: Svette, klamme lakner. En sjelden gang iblant, heldigvis. Bikinisesongen er også avgjort forbi for all tid. Det har barnefødslene sørget for. Avkommet har forlatt redet. Egoistiske, utakknemlige kryp. En umælende ektemann er heller ikke noe å flagge for. Det måtte være på halv stang. Han er fantasiløs når det gjelder det meste. Han, Johan, tror Klitoris er et bilmerke.

Det er Lilli Valentin vi snakker om. Hun har havnet i en blindgate. Den slutter ved kjøkkenveggen. Lilli har bokstavelig talt nådd tilværelsens middagshøyde. Hun koker mat, vasker opp, koker mat, vasker opp igjen. Livet er en runddans på kopptuer og kjøttkaker m/brun saus (hver bidige torsdag!). Rosene visnet i Jura-tiden. Hun er drittlei de stusselige dagene. Er det rart hun snakker til veggen? Til vinflaska? Til kjøkkenbenken. Til potetskrelleren? Til seg selv og til hva som helst. Hvem som helst heter Anne, en venninne som skilte seg fra mannen da han forelsket seg i postbudet.

Hun har stilt seg i feministene rekker. Nå vil hun ta Lilli med til Hellas, der oliven og vindruer vokser under evig sol. En forlokkende sjanse for Lilli, som aldri har flydd i noe annet enn trapper! Har hun selvtillit nok til å bryte ut av mønstret og kjøkkenet hun er fanget i? Vil Johan krepere av gremmelse og skam eller dø av sult? For slikt gjør ikke halvgamle kvinnfolk…

Om Lilli ikke kommer seg til Hellas, har hennes alter ego reist verden rundt med stor suksess. Det er en fantastisk tekst, spesielt for en komedienne av Hildegunn Eggens kaliber. Den er vittig og frekk, uten å være støtende.Teatret stiller lattergaranti for både det svake og det sterke kjønn.For x og y-kromosonene skiller ikke mellom en Lilli eller en Johan. Begge angripes med samme styrke når 40-årskrisen roter, mer eller mindre kraftig, til livene våre.