Leksikon om lys og mørke

av Simon Stranger

Spilles Hovedscenen

30.10.20 - 19.1.22

Varighet

Ca. 3 timer inkludert pause

Priser

 • Ordinær

  410,-

 • Honnør

  340,-

 • Barn /
  student

  210,-

 • Grupper
  Over 10

  350,-

Torturkammer og hjerterom

Ved en snublestein* i Klostergata 35 i Trondheim står forfatteren Simon Stranger og sønnen på 10 år. På messingmerket i bakken står navnet til guttens tippoldefar som ble drept under 2. verdenskrig.

Med barnets naturlige nysgjerrighet spør gutten hvorfor tippoldefaren ble drept. Faren svarer at det var fordi han var jøde. Resultatet ble romanen Leksikon om lys og mørke. Den følger livet til Gestapo-agenten Henry Rinnan i Bandeklosteret i Jonsvannsveien – parallelt med historien om den jødiske familien Komissar som utspiller seg i det samme huset etter krigen. På den ene siden menneskelig ondskap og bestialske handlinger, på den andre hverdagsliv og barnelek. Et møte mellom fiksjon og virkelighet med handling og dialog som pirker i vår samvittighet, advarer mot liknende strømninger i dagens samfunn og leter etter skjønnhet og styrke selv i et stummende mørke. Til sammen utgjør dette flettverket av historier og refleksjoner et springbrett for nye tanker om utenforskap og konsekvenser for mennesket.

Regissør Maren E. Bjørseth og scenograf Katrin Bombe har igjen lyktes med å lage helstøpt teater med utgangspunkt i en roman. De har tidligere hatt stor suksess på Trøndelag Teater med Tvillingenes dagbok og Alt jeg ikke husker, og er kjent for sitt smakfulle, stiliserte og moderne uttrykk. I samarbeid med et sterkt ensemble, har de skapt et storslått episk verk med en evig relevant tematikk.

*Snublesteiner er identiske utseende messingplater med navn og informasjon. De er støpt ned i fortauet nær bygninger hvor jøder eller andre ofre for nazismens utrydningspolitikk bodde eller arbeidet under andre verdenskrig. Det finnes tusenvis av snublesteiner i mer enn 20 land i Europa. Prosjektet er initiert av den tyske kunstneren Gunter Demnig.

Vi gjør oppmerksom på at det røykes urtesigaretter i forestillingen.

PRODUKSJONSLAGET

PRESSEOMTALER

– «F for fortreffelig»

– «Leksikon om lys og mørke» ved Trøndelag Teater er tre timer med intenst scenisk nærvær. Kenneth Homstad tolkning av Henry Rinnan er verdt billetten alene.

Karen Frøsland Nystøyl

NRK

– Vakkert og poetisk

Guri Hjulstad

Trønder-Avisa

– Det er sterkt, og vellykket, at fortellingen toner ut med Hirsch Komissars historie … Og han står i minnet fremdeles. Slik, og nettopp slik, lykkes denne forestillingen

Andreas Wiese

Dagbladet

– Borer i ondskapens banalitet

Mode Steinkjer

Dagsavisen

– Isnende klårt om krigsmørkret

– Skakande og elegant

Bent Kvalvik

Dag og tid

– En gjennomarbeidet og scenisk storartet forestilling

Eline Bjerkan

scenekunst.no

– Scenebildet er stilig … som understrekes av effektiv lyssetting og elegant videoproduksjon

– Det er begivenheter som knapt kan unnlate å gjøre inntrykk, det er skuespillere som gjør en strålende innsats, det er enkeltscener som kommer til å bli stående

Ole Jacob Hoel

Adresseavisen

VIDEO