Jeanne d'Arc

av Jean Anouilh

Spilles Frostating lagmannsrett

18.9.13 - 24.10.13

Varighet

1 time og 30 minutter. Spilles uten pause

Priser

 • Ordinær

  210,-

 • Honnør

  190,-

 • Barn /
  student

  145,-

 • Grupper
  Over 10

  190,-

Hun ledet den franske hæren i en blodig krig mot engelskmennene. Hun var bare 17 år. Nå skal hun stilles for retten: I Frostating lagmannsrett.

Selv om de fleste kjenner navnet Jeanne d’Arc, kjenner kanskje ikke alle historien om henne og hva som skjedde da hun klarte å overbevise den franske kongen om å gi henne kontroll over hæren. Hun hørte stemmer som fortalte henne hva hun skulle gjøre, og hun mente at hun var på et oppdrag fra Gud. Vi møter Jeanne d’Arc i rettslokalet der hun står tiltalt for hekseri og risikerer å bli brent på bålet. Rettsaken bringer oss også tilbake til Jeannes barndom, til hennes møter med kongen og til sist kampene på slagmarken.

Den sanne historien om Jeanne d’Arc har blitt fortalt i utallige versjoner. Schiller, Brecht, Verdi og Tsjajkovskij er blant dem som har fremstilt Jomfruen fra Orléans i sine verk. Jean Anouilhs versjon baserer seg på de over tusen sidene med notater som finnes fra rettsaken mot henne. Anouilh har tilført stoffet humor, lekenhet og ikke minst kortet det ned til en kompakt forestilling om personen Jeanne d’Arc.

Jeanne d’Arc spilles i Frostating lagmannsretts gamle lokaler i Erling Skakkes gate. Dette er et historietungt bygg som både har vært en del av tukthuset på Kalvskinnet, før det ble kirke og senere avvigslet til rettsal. Finnes det bedre omgivelser for å fortelle historien om Jeanne d’Arc; en kvinne som gikk i krigen for sin tro og som senere ble dømt til døden.

MEDVIRKENDE

Regi Kjersti Haugen
Oversettelse og bearbeidelse av Kjersti Haugen og ensemblet

PRESSEOMTALER

– Helhjertet sjangerspagat
– Kjersti Tveterås er en nydelig Jeanne d’Arc. Uttrykksfull uten for store fakter – ydmyk, verdig, men temperamentsfull
– Det funker
– Terningkast 5
Ole Jacob Hoel
Adresseavisen

– Det er sjelden man får se mot og moro som motpoler på en scene. Så er det da også blitt en morsom og modig forestilling
– Kjersti Tveterås er overbevisende i sin overbevisning i rollen som jomfruen fra Orleans. Hennes stø smil blir et rolig bilde på mot og sikkerhet, replikkene formidles med enkel, presis klarhet
Andreas Wiese
Dagbladet

– Lagmannsretten gir en særegen opplevelse av forestillingen
– På snedig vis bidrar de underlige, men velspilte karakterene, til å få oss til å forstå litt mer av presset den unge Jeanne d’Arc ble utsatt for
Eva Hilde Murvold
Trønder-Avisa

– Forførarisk d’Arc
– Det er eit tett ensemblespel med særs opplagde skodespelarar og mange gode einskildprestasjonar
– “Jeanne d’Arc” er ei særs leiken og humoristisk oppsetting
Amund Grimstad
Klassekampen

– Kjersti Tveterås er en god Jeanne d’Arc i dette konglomeratet, Marianne Meløy er en kostelig revy i seg selv og stor som konge og inkvisisjon, Arne O. Reitan behersker sine ulike hatter og de andre er gode på hver sin måte.
Lars Erik Skjærseth
NRK

VIDEO