Juvikfolket

av Olav Duun

Spilles Gamle Scene

11.3.23 - 31.5.23

Varighet

Ca. 3 timer inkludert pause

Priser

 • Ordinær

  350,-

 • Honnør

  300,-

 • Barn /
  student

  220,-

 • Grupper
  Over 10

  320,-

 • Teaterkort
  Ung- medlem

  130,-

Dramatisert og bearbeidet av Elisabeth Matheson og Hildegunn Eggen

Råskap og kullsvart humor  

Ny dramatisering av verdenslitteratur. Som sin avskjedsforestilling gjør skuespiller Hildegunn Eggen sin soloversjon av Juvikfolket

Hildegunn Eggen er en sterk og modig skuespiller med et stort uttrykksregister, et sjeldent språkøre og en enorm tilstedeværelse. Få har gestaltet så mange intense og gjennomarbeidede karakterer som henne. Siden hun ble ansatt ved Trøndelag Teater i 1985, har hun briljert i tittelrollene som Mutter Courage og An-Magritt, som Tale i Medmenneske, Mary Tyrone i Lang dags ferd mot natt, Fjodor Karamasov i Brødrene Karamasov og Lilli i Lilli Valentin for å nevne noen. Når hun nå går av med pensjon, er det med en forestilling som gir gjenklang langt inn i verdenslitteraturen – en kraftfull saga om fem generasjoners kamp for livet: «Striden er fåfengt, kan hende, men det er ikkje fåfengt å føre han for det.»

I 2023 er det hundre år siden Olav Duun fullførte sitt seks bind store verk, Juvikfolket, om mennesker på Namdalskysten fra begynnelsen av 1800-tallet og framover. Vi følger flere generasjoner som står i spennet mellom ættesamfunnets moral og utviklingen av demokratiet. Vi møter et rikt persongalleri – sentrert rundt livene til Anders og Odin, de to hovedpersonene i Juvikfolket.

Eggens stemme og nærvær bringer oss rett til kjernen: Kan vi endre det samfunnet vi lever i, og på hvilken måte? Og hvilke kamper må man ta for å bevare et menneskelig hjerte?

Manus er utviklet av regissør Elisabeth Matheson og Hildegunn Eggen. Matheson har et sterkt forhold til Duun og har spilt blant annet Ragnhild i Medmenneske og Astri i Juvikfolket. Scenograf Bård Lie Torbjørnsen maler på glassplater som blir til film i Stein Jørgens Øiens videoer. Sammen med Tommy Gevings lysdesign vil maleriene fylle Gamle Scene. Komponist Marthe Belsvik Stavrum lager musikk til blåseinstrumenter og på blåst glass, stein, tre og keramikk. Sammen skaper de et rom på Gamle Scene der naturen setter premissene for den menneskelige eksistensen.

Det kan bli benyttet scenerøyk i forestillingen. 

MEDVIRKENDE

PRODUKSJONSLAGET

PRESSEOMTALER

– Lite går galt når Trøndelags største scenekunstner formidler landsdelens mest ruvende romanverk

Ole Jacob Hoel

Adresseavisen

– En fabelaktig avskjed

Mode Steinkjer

Dagsavisen

– Å gyve løs på Juvikfolket og presse det sammen til tre timer på scenen er et krafttak av dimensjoner

Guri Hjulstad

Trønder-Avisa

– En Duun for i dag

– Regissør Elisabeth Matheson og skuespiller Hildegunn Eggen levendegjør fortellingen Juvikfolket på imponerende vis

Eline Bjerkan

sceenekunst.no

– Mektig avskjedsforestilling

Olav Gorseth

Norsk Shakespearetidskrift

– Blir stående i historien: Avskjed med en av de største skuespillerne

Audhild Øye

Avisa Sør-Trøndelag