John Gabriel Borkman

av Henrik Ibsen

Spilles på Gamle Scene

10.1.09 - 5.3.09

Varighet

2 timer inkludert pause

Priser

Ordinær: 295,- Honnør: 210,- Barn / student: 160,- Grupper over 10: 255,-

En mann. To søstre. Han vraket den ene, Ella, som han elsket. Han giftet seg med den andre, Gunhild, av kjærlighet til rikdom, ære og makt. Det kostet ham lykken.

John Gabriel Borkman kom seg høyt på strå ved inngåelse av dette ekteskapet. Som ambisiøs banksjef spekulerte han med kundenes penger, og alle mistet det de hadde spart. Han rakk ikke betale tilbake ”lånene” i tide, og ble fengslet for økonomisk utroskap…

Nå er han løslatt og tilbake i familiegården Rentheim. Han har isolert seg i 2. etasje uten kontakt med sin kone – bitter og alene med gamle drømmer og storhetstanker. En iskald vinterdag ankommer Ella for å snakke med Gunhild. Søstrene har ikke vært på talefot på åtte år. Det er duket for et oppgjør med adresse til fortiden. Hvem har sveket hvem? Er Borkman den eneste skyldige i avdekningen av de familiære konfliktene?

Det er merkelig at dette stykket ikke er blitt satt på repertoaret på Trøndelag Teater – før nå – i januar 2009. Edvard Beyer, tidligere professor i norsk litteratur ved Universitetet i Oslo, har uttalt at John Gabriel Borkman er et av de heleste og sterkeste skuespill Ibsen noen sinne har skrevet. Handlingen er spennende, og avdekkingen av de ”rufsete” familie-konstellasjonene er dramatiske så det holder. Vi kan jo ikke akkurat innestå for at absolutt alle holdes i ånde fra begynnelse til teppefall. Men vi kan uforbeholdent anbefale denne forestillingen – en gripende teateropplevelse i selskap med Borkman og hans aller nærmeste.

 

Det mektigste snelandskap i all nordisk kunst
Edvard Munch, som laget bl.a. teaterplakaten til Borkman på Nouveau Theatre i Paris november 1897