John Gabriel Borkman

av Henrik Ibsen

Spilles Gamle Scene

10.1.09 - 5.3.09

Varighet

2 timer inkludert pause

Priser

 • Ordinær

  295,-

 • Honnør

  210,-

 • Barn /
  student

  160,-

 • Grupper
  Over 10

  255,-

En mann. To søstre. Han vraket den ene, Ella, som han elsket. Han giftet seg med den andre, Gunhild, av kjærlighet til rikdom, ære og makt. Det kostet ham lykken.

John Gabriel Borkman kom seg høyt på strå ved inngåelse av dette ekteskapet. Som ambisiøs banksjef spekulerte han med kundenes penger, og alle mistet det de hadde spart. Han rakk ikke betale tilbake ”lånene” i tide, og ble fengslet for økonomisk utroskap…

Nå er han løslatt og tilbake i familiegården Rentheim. Han har isolert seg i 2. etasje uten kontakt med sin kone – bitter og alene med gamle drømmer og storhetstanker. En iskald vinterdag ankommer Ella for å snakke med Gunhild. Søstrene har ikke vært på talefot på åtte år. Det er duket for et oppgjør med adresse til fortiden. Hvem har sveket hvem? Er Borkman den eneste skyldige i avdekningen av de familiære konfliktene?

Det er merkelig at dette stykket ikke er blitt satt på repertoaret på Trøndelag Teater – før nå – i januar 2009. Edvard Beyer, tidligere professor i norsk litteratur ved Universitetet i Oslo, har uttalt at John Gabriel Borkman er et av de heleste og sterkeste skuespill Ibsen noen sinne har skrevet. Handlingen er spennende, og avdekkingen av de ”rufsete” familie-konstellasjonene er dramatiske så det holder. Vi kan jo ikke akkurat innestå for at absolutt alle holdes i ånde fra begynnelse til teppefall. Men vi kan uforbeholdent anbefale denne forestillingen – en gripende teateropplevelse i selskap med Borkman og hans aller nærmeste.

 

Det mektigste snelandskap i all nordisk kunst
Edvard Munch, som laget bl.a. teaterplakaten til Borkman på Nouveau Theatre i Paris november 1897

MEDVIRKENDE

Regi: Bentein Baardson
Scenografi og kostymer Milja Salovaara
Lysdesign Torkel Skjærven
Dramaturg Bodil Kvamme

PRESSEOMTALER

– Bunnsolid om bitre mennesker
– Ibsens ord er lov i sterk og supertradisjonell forestilling
– andre akt er en ren nytelse
– Erik Hivju er kosekvent utmerket i tittelrollen
Inger Merete Hobbelstad
Dagbladet

 

– Gnistregn over frosne sjeler
– I et nediset landskap smeltes konturene fram ved hjelp av glødende replikker og temperamentsfullt spill i en gjennomført og gripende oppsetning av “John Gabriel Borkman”
Martin Nordvik
Adresseavisen

 

– Sterkt og sårt
– Sorg og vemod som resultat av en durabelig maktkamp, er essensen i denne innsiktsfulle og gripende versjonen av “John Gabriel Borkman”
– Erik Hivju leverer sin Borkman med djevelsk overbevisning
Borghild Maaland
VG

– Baardson er blant landets fremste Ibsen-kjennere. Han skal sørge for en oppsetning som gir hele publikumssjiktet mulighet for identifikasjon
– En vital og spillesugen Hildegunn Eggen gir kraft til et stivnet liv som Gunnhild Borkman
Knut Erlend Jegersen
Trønder-Avisa

 

– Nådeløs og aktuell
– Med skuespillere som Erik Hivju, Hildegunn Eggen og Hilde Olausson i de mest sentrale rollene blir dette gjort med nerve og stor overbevisning
Audhild Øye
Avisa Sør-Trøndelag