Tolvskillingsoperaen

av Bertolt Brecht og Kurt Weill

Spilles på Gamle Scene

15.9.11 - 12.11.11

Varighet

3 timer inkludert to pauser

Priser

Ordinær: 325,- Honnør: 255,- Barn / student: 215,- Grupper over 10: 255,-

Tolvskillingsoperaen er ikke en musikal. Tolvskillingsoperaen er et teaterstykke med musikk. Og for et teaterstykke! Dette er politisk teater stappfullt av ramsalt og revolusjonær kritikk av et kynisk, korrupt samfunn der mennesker er redusert til uverdige kryp på desperat jakt etter økonomisk vinning.

Så hvorfor er det nødvendig å innlede en presentasjon av Tolvskillingsoperaen med å poengtere at vi ikke har med en musikal å gjøre? Jo, fordi musikken i denne forestillingen er så sterk at den har hatt en tendens til å slå knockout på teaterstykket den er en del av. Det vil vi gjerne gjøre noe med. Derfor er vår oppsetning av Tolvskillingsoperaen først og fremst en produksjon av Bertolt Brechts skuespill. Musikken til Kurt Weill er med, ja selvfølgelig. Den følger som en ren hitparade av velkjente sanger.

Vi befinner oss i Soho. Hovedpersonen Mackie Kniven er byens desidert farligste mann, ettersøkt for en rekke mord og vinningsforbrytelser. Derfor er det ganske overraskende at Tiger-Brown, byens politimester, er en av hedersgjestene i Mackies bryllup. På gjestelista finner vi også pastoren i tillegg til en rekke andre fremtredende personer. Men brudens far, Peachum, som også er sjefen til hele byens tiggerkorps, er negativ til bryllupet, og gjør alt hva han kan for å få Mackie fengslet. Dette skaper selvfølgelig hodebry ikke bare for Mackie og hans kone(r), men også for Tiger-Brown, presten og en haug med politikere, som ikke er interessert i å bli avslørt som de dobbeltmoralske hyklerne de faktisk er.

Tolvskillingsoperaen er en knyttneve av et teaterstykke, og vi har høye ambisjoner med oppsetningen. Derfor har vi engasjert en av Europas mest erfarne regissører til å lage den. Gabor Zsambeki har siden 1992 vært teatersjef ved det prestisjetunge Katona Teatret i Budapest. Han har tidligere satt opp forestillinger ved Nationaltheatret og Rogaland Teater, og dette er første gangen han besøker Trøndelag Teater.