Parsifal

av Lukas Bärfuss

Spilles Gamle Scene

2.4.22 - 30.5.22

Varighet

Ca. 1 time 30 minutter. Forestillingen spilles uten pause

Priser

 • Ordinær

  350,-

 • Honnør

  300,-

 • Barn /
  student

  220,-

 • Grupper
  Over 10

  320,-

Fra ignoranse til empati

For å skåne sitt barn for krigføring og lidelse, tar Parsifals mor med sønnen ut i skogen og oppdrar ham i isolasjon. Hva skjer når han bryter fri og drar inn i verden som en naiv ung mann uten elementær kunnskap om livet og sine medmennesker?

Parsifals mor har gode intensjoner da hun forskanser seg med sønnen utenfor all mulig påvirkning fra omverdenen, etter at Parsifals far blir drept i krigen. Parsifal lever nakent og uvitende til det en dag kommer en mystisk ridder forbi. Han blir nærmest besatt av ønsket om å bli som ridderen, og moren innser at hun ikke lenger kan holde tilbake sitt elskede barn.

I sitt ferske møte med den virkelige verden starter Parsifal sin grunnleggende søken etter identitet. Med blanke ark møter han alle situasjoner med naiv undring uten å kjenne de moralske eller sosiale koder. Han blir advart mot å være nysgjerrig og å stille så mange spørsmål.

Den anerkjente tysk-iranske regissøren Mina Salehpour har vært tilknyttet statsteatret i Dresden og har laget forestillinger på de sentrale teatrene i Tyskland. Hun har vunnet flere priser for sine oppsetninger rettet mot barn og unge og er kjent for sin direkte og konsise stil med et underliggende fokus på den menneskelige sårbarheten. Reisen som tema, er sentral i Salehpours arbeider.

Fortellingen om Parsifal er et mørkt, bevegende og tragikomisk drama
som peker på betydningen av å stille spørsmål.

Legenden om Parsifal er opprinnelig fra 1200-tallet og skrevet av Wolfram von Eschenbach. Den er regnet som en av de store mesterverkene innen tysk middelaldersk poesi. Richard Wagner lot seg imponere av diktet da han skrev operaen ved samme tittel. Nå åpner vi for muligheten til å bli kjent med denne relevante historien basert på en nytolkning av den prisvinnende sveitsiske forfatteren Lukas Bärfuss.

Oversatt av Øyvind Berg
Rettigheter: Nordiska Aps, København

PRODUKSJONSLAGET

PRESSEOMTALER

– «Parsifal» er klassisk teater på suggerende oppdatert vis om en naken, ubesudlet mann på vei ut i verden.

– Kenneth Homstad gjør en kraftprestasjon i hovedrollen

 

Ole Jacob Hoel

Adresseavisen

– Skremmande aktuelt

– ei sanseleg og styggvakker oppleving

 

Amund Grimstad

Klassekampen

– en morsom og rystende reise inn i en regelstyrt virkelighet ingen fortår. Forestillingen er opprørende og god

– inntrengende og uttrykksfull, aldri likegyldig og i stadig bevegelse

–et sammensatt og slående visuelt inntrykk som hensetter oss til en underlig og mytisk verden

 

Willy Walder

Norsk Shakespearetidsskrift

Parsifal i Mina Salehpours regi kombinerer gjennomtenkt scenografi, overbevisende skuespill og naiv humor med eksistensielt alvor

– en severdig oppsetning

Eline Bjerkan

Scenekunst