De ti bud

Basert på "Dekalog" av Krzysztof Kieślowski

Spilles Hovedscenen

17.11.22 - 10.3.23

Varighet

Ca. 4 timer inkludert pause

Priser

 • Ordinær

  590,-

 • Honnør

  500,-

 • Barn /
  student

  460,-

 • Grupper
  Over 10

  550,-

Dramatisert av Koen Tachlet
Oversatt av Øyvind Berg


Kjærlighet og store spørsmål

Rørende, morsomt og sterkt om de små menneskene i en stor og uforutsigbar verden.

Møt forskeren som tror blindt på teknologiens evne til å spå om isen holder. En impotent ektemann som ber kona skaffe seg en elsker, uten å vite at hun allerede har en. En gravid kvinne som vil at legen skal bestemme om hun skal ta abort og syv andre skjebner som stilles ovenfor vanskelige valg. Dagligdagse, gjenkjennelige hendelser blir voldsomme, gøyale, empatiske, absurde, mørke, såre, triste og rare – altså dypt menneskelige.

Forestillingen De ti bud er basert på den polske regissørenen Krzysztof Kieślowskis ikoniske tv-serie “Dekalog” fra 1988. Hver film er basert på ett av de ti budene de fleste av oss kjenner så godt. Gjennom film og bok undersøker Kieślowski om det er mulig å følge budene i et kaotisk og moderne samfunn. Hvordan kan vi som mennesker virkelig føle og knytte oss til hverandre? Dette er ikke en religiøs forestilling, men den er i aller høyeste grad eksistensiell.

De ti bud er dramatisert for teater av belgieren Koen Tachelet, og dette er første gang stykket spilles i Norge. Regissør Maren E. Bjørseth har tidligere hatt stor suksess med prosjekter som Leksikon om lys og mørke, Tvillingenes dagbok og Alt jeg ikke husker. Olav Myrtvedt har laget spektakulær scenografi til Mio, min Mio og Fruen fra havet. Nå er det ideen om en abstrahert boligblokk som gir historiene en visuell ramme.

Kieślowski skal ha sagt “Jeg vet det er veldig umoderne nå om dagen, men jeg har stor tro på menneskeheten”. Vi mener dette kan stå som en overskrift for denne storslåtte oppsetningen på Hovedscenen. Med skråblikk og underfundighet går vi tilbake til skratsj: Hva er det å være menneske, hva er et samfunn og hvilke regler skal gjelde? De ti bud vil overraske deg, og kanskje kan vi se på hverandre med litt større mildhet når lyset skrus på.

Original tittel: Dekalog (De ti bud)

PRODUKSJONSLAGET

VIDEO