Prinsessedrama

av Elfriede Jelinek

Spilles Studioscenen

29.8.12 - 29.9.12

Varighet

1 time 30 minutter. Spilles uten pause

Priser

 • Ordinær

  210,-

 • Honnør

  190,-

 • Barn /
  student

  145,-

 • Grupper
  Over 10

  190,-

Hvem vil ikke være prinsesse? Gå med store kjoler og ha langt, slitesterkt hår? Hvem vil ikke være prins? Ri på hvite hester og redde vakre jenter fra tårn, drager og alenemortilværelse?

I Prinsessedrama møter vi Snehvit, Tornerose, Jackie Kennedy Onassis og deres menn. Alle er de på sin måte mytiske skikkelser som har vært med på å skape de bildene vi har av hva en prinsesse skal være. Men dette er ingen teaterforestilling for småpiker.

Østerrikske Elfriede Jelinek tegner nemlig et litt annet bilde av disse karakterene enn de vi kjenner fra tegnefilmene, eventyrene og ukebladene. Hos Jelinek er karakterene sjablonger som kommenterer maktforhold og avmakt gjennom absurde sammenligninger, humor og et vakkert suggererende språk. Prinsessedrømmen gikk i oppfyllelse – med alt den fører med seg av smerter, stemødre og døde ektemenn.

Elfriede Jelinek er kjent for sine hudløse romaner og grensesprengende teaterstykker. Hun er både hatet og elsket i sitt hjemland og svært anerkjent verden over. I 2004 fikk hun Nobels Litteraturpris for sin:

musikalske strøm av stemmer og motstemmer i romaner og skuespill som med ekstraordinær språklig nidkjærhet avslører absurditetene i samfunnets klisjeer og deres undertvingende makt.

Trøndelag Teater har de siste årene fått flere forespørsler om vi ikke snart skal sette opp noe av Elfriede Jelinek. Derfor er det en glede å presentere Norgespremieren på Prinsessedrama.

Til å regissere dette satiriske samtidsdramaet har vi hentet inn Hilde Brinchman Børresen. En ung regissør som gjester Trøndelag Teater for første gang. Hun vil ta oss med inn i en magisk eventyrskog hvor ikke alt er som det skal være. Eller er det egentlig akkurat sånn det skal være?

MEDVIRKENDE

Regi Hilde Brinchmann
Scenografi og kostymer Ingrid Tønder
Lysdesign Tommy Geving
Oversatt av Torgeir Skorgen og Matilde Holdhus

PRESSEOMTALER

– Om eventyrprinsesser, lasrsverd og eksistens. Underholdende alvorlig teater ispedd en god dose feminisme og massekulturelle effekter
– Vi underholdes og ler, og blir klokere av helheten
– Kine Bendixen er mesterlig som ikonet Jackie O. Kennedy
Frida Holsten Gullestad
Adresseavisen

– Underholdande om mytar og kjønnsroller, men ikkje spesielt provoserande
– godt spel er kombinert med mye både intelligent og surrealistisk tekst
Amund Grimstad
Klassekampen

– Regissør Hilde Brinchmann har gjort en fantastisk jobb med å komprimere Jelineks bibel av et manus ned til en overkommelig tekstmengde, samtidig som hun har klart å blande både humor, alvor og ikke minst barndomsnostalgi
– Alle de tre prinsessene fører mer eller mindre en dialog med seg selv, om livets store spørsmål, og spesielt imponerende er Kine Bendixen, i rollen som Jackie Kennedy, hvor hun ene og alene klarer å holde drivet og interessen oppe i en hel halvtime
Helene Hersdal
Radio Revolt

VIDEO