Allis sønn

av Magnhild Haalke

Spilles Hovedscenen

4.12.21 - 19.2.22

Varighet

Ca. 1 time 45 min. Forestillingen spilles uten pause

Priser

  • Ordinær

    200,-

  • Honnør

    200,-

  • Barn /
    student

    200,-

  • Grupper
    Over 10

    200,-

Kneblet skapertrang

Omgitt av havets rå krefter og et øysamfunns begrensende regler og moral, bærer fem år gamle Elling på noe spesielt. Han er en fantaserende, grublende og søkende sjel som vekker avmakt hos menneskene rundt ham.

Den unge Alli har nettopp flyttet ut til et fattig fiskevær på trøndelagskysten sammen med ektemannen og sønnen deres. Med en mann som er ute på havet i årevis og med mistroiske svigerforeldre, utvikler det seg til en fortvilt klaustrofobisk tilværelse for henne og sønnen. Basert på forventningene fra et konservativt miljø som setter arbeidsmoral i høysetet, prøver hun å disiplinere sønnen så han ikke skal skille seg ut. Ellings trang til å dikte, tegne, leke, drømme og stille ubegripelige spørsmål blir undertrykt av morens redsel for et samfunn som stiller seg tvilende til hennes evner som mor.

Allis sønn er en beretning om konsekvensene av å tvinge et menneske til å kvele sin egen skaperkraft og frihet. Det er også en historie om omgivelsenes klamme grep på morsrollen og hvordan vi som medmennesker håndterer annerledeshet.

Ødeleggelsen av Ellings skjøre og følelsesrike barnesinn skal vise seg å få fatale følger for dem alle. 

Forestillingen tar utgangspunkt i den trønderske forfatteren Magnhild Haalkes debutroman fra 1935. Allis sønn høstet strålende kritikker både nasjonalt og internasjonalt, deriblant i New York Times, og ble oversatt til utrolige 17 språk. Likevel er dette mesterverket, 85 år  senere, som en skjult perle å regne. 

Forfatteren var femti år og hadde jobbet i småskolen i store deler av livet da hun skrev romanen, som gir en empatisk og overbevisende innsikt i psykologien rundt barneoppdragelsen – eller barneoppdagelsen, som Haalke selv sverget til å si. For det er den som skal prege oss for resten av livet.

PRESSEOMTALER

– Mor og plaget sønn i gnistrende samspill

Trygve Lundemo

Adresseavisen

VIDEO