Søndagsskolen

av Tyra Tønnessen

Spilles Gamle Scene

14.10.17 - 9.12.17

Varighet

Ca. 2 timer og 20 minutter inkludert pause

Priser

Ordinær: 350,- Honnør: 300,- Barn / student: 175,- Grupper over 10: 300,-

«Ingen er så trygg i fare som Guds lille barneskare»

Mange i dagens foreldregenerasjon gikk på søndagsskolen da de var barn. En generasjon senere er det tette forholdet til religion nærmest borte. Vi kan ikke lenger definere oss som et religiøst samfunn. Hva skjer med bibelhistorien og salmetradisjonen? Hva er religion i dag?

Forestillingen Søndagsskolen  bruker kjente bibeltekster og mange av våre salmer. Den oppvoksende generasjonen er kanskje den første som ikke lærer disse historiene fra Bibelen. Hva betyr det?

Regissør Tyra Tønnessen er kjent for sine helhetlige konsepter og genuine skildringer av oss mennesker. Sammen med et ensemble bestående av skuespillere, musikere og barn, skal hun nå skape en musikalsk og aldersoverskridende forestilling, der de skal bruke den rikholdige bibelhistorien som ramme.

Tyra Tønnessen er en av Norges mest ettertraktede regissører, og vi er svært glade for å ha henne tilbake på Trøndelag Teater. De fleste kjenner henne godt fra publikumsvinnere som Rock´n Roll Wolf, Besøk av gammel dame, Når vi døde våkner og familieforestillingen Påfuglen. Ikke rart vi gleder oss til Søndagsskolen.

 


 

”Barnetro, barnetro – til Himmelen du er en gylden bro!”

De fleste mennesker i verden velger samme religion som sine foreldre. Selv fikk jeg kristendommen fra en snill og morsom far som drev søndagsskole i Sjetnemarka på 1970-tallet, og på søndagsskolen fikk han ungene i gata til å dramatisere bibelhistorier. For en lengsel salmene fortsatt klarer å vekke etter denne lykkelige oppveksten!

Når barn og voksne nå står sammen på Gamle Scene for å synge salmer og spille  historier fra ”bøkenes bok” – er det forholdet mellom Gud vår far og oss hans barn, som interesserer oss. Hvem er Gud Fader?

I Bibelen er han nådig, tålmodig og trøstende, men også nidkjær, rasende og krigersk.  Noen mener at hver enkelt skaper seg den guden en kjenner igjen sine foreldre i. Den som har hatt varme, forståelsesfulle foreldre tror på nettopp en slik gud, mens den som har hatt autoritære eller uberegnelige foreldre finner dette hos Gud.

Tro er skuespillerens viktigste verktøy – ikke nødvendigvis religiøs tro, men troen på rollen, på situasjonen og på omstendighetene. Vi tror at disse tekstene inneholder lengsler, frykt, håp og menneskelige erfaringer – og humor, absurditeter, musikalitet, kjærlighet, spenning, brutalitet og skjønnhet.

Kristendommen er verdens største religion og bibelhistoriene har formet vår kultur i mange tusen år. Fortsatt er de fleste i Norge medlem i et kristent kirkesamfunn – men vet vi egentlig hva som står i vår hellige skrift? Her kommer sjansen til å sitte igjen noen timer ekstra på søndagsskolen!

All tekst i forestillingen er hentet fra Bibelen og salmeboka.

Tyra Tønnessen
regissør