Markens grøde

av Knut Hamsun

Spilles Gamle Scene

Vises fra 24. september

Varighet

Ca. 2 timer 30 minutter

Priser

 • Ordinær

  350,-

 • Honnør

  300,-

 • Barn /
  student

  220,-

 • Grupper
  Over 10

  320,-

BILLETTER

Utsolgt

Rå kraft. Natur. Ødeleggelse 

Populismen er på anmarsj. En klimakrise truer. Hamsuns berømte
roman kaster overraskende lys på samtidens stridstema.

Romanen Markens grøde skildrer Isak og Inger Sellanrå som drar ut i ødemarken og gjennom hardt arbeid bygger en ny verden. Men, selv om de har reist langt unna sivilisasjonen, sniker den seg likevel innpå. Hamsun så hvordan kulturen var i ferd med å endre seg, fra stedbundet jordbruk til en mer overflatisk og pengebasert bykultur. Denne spenningen, mellom natur og industrialisering, selvberging versus rå kapitalisme, kan ha gjenklang i dagens diskusjoner om klimakrise og overforbruk, og i populistisk lengsel etter det opprinnelige. Vi mennesker kan ofte erkjenne hva som er rett, men likevel mangle evnen til å leve deretter. 

Tidligere har det prisbelønte teaterkompaniet Verk Produksjoner laget burleske, vanvittige og poetiske forestillinger med utgangspunkt i egne og andres livserfaringer. Nå har Trøndelag Teater utfordret dem til å gjøre sin versjon av Markens grøde, som Hamsun vant Nobels litteraturpris for i 1920. 

Metoden er å gå den berømte teksten i møte. I stedet for en tro dramatisering, bygges forestillingen rundt intervjuer om hva folk husker: Hvem var du, da du leste Markens grøde? Hva tenkte du da du leste? Og hva skjedde i livet ditt? På denne måten føres Hamsun sammen med oss, i en nåtidig refleksjon.   

Verk Produksjoner har tidligere gjestet teatret med forstillinger som Stalker og Det eviga leendet, som vant Heddaprisen for årets forestilling i henholdsvis 2013 og 2011. Denne gangen er det Gamle Scene som skal omformes på scenografene Signe Becker og Jakob Oredssons forførende og vakre vis, med Fredrik Hannestad i registolen.

Trøndelag Teater er glad for at vi med denne produksjonen kan samarbeide med et av landets mest markante frie scenekunstkompani. I kraft av deres undersøkende metode kan vi trenge dypere inn i hva dette hamsunske minnelandskapet betyr for den enkelte og for den norske identiteten. 

PRODUKSJONSLAGET