Lyset skal bare skinne på meg og mine ønsker

av Elfriede Jelinek

Spilles på Studioscenen

26.5.18 - 28.8.18

Varighet

Ca. 2 timer. Forestillingen spilles uten pause

Priser

Ordinær: 250,- Honnør: 215,- Barn / student: 125,- Grupper over 10: 250,-

Nytelsen ved et nytt plagg fortrenger for et øyeblikk den brutale vissheten om at vi skal dø. Butikken er en katedral og handelen vår frelse. Elfriede Jelinek, som vant Nobelprisen i litteratur i 2004, går i sitt siste stykke løs på vår tids forbrukerkultur. 

I kjent stil slipper Jelinek løs en flom av ord som scroller oss rastløst. Fullstendig uten nåde og selvsagt elegant. Det er et verbalt ras, et komisk skred, et agressivt ritt. Den vestlige forbrukerens indre kaos og åndelige sult står i grell kontrast til de ytre forutsetningene, som er asiatiske billigprodusenter og barnearbeidere. Moderne slavearbeid på den ene siden og sirkus shopping på den andre. Men det er også en kjærlighetserklæring: Jelinek er kjent for sin motebevisste stil og hun elsker klær. Problemstillingene er mange og de er store – og de angår oss mer enn vi liker å tro. Jelinek kaster seg ut i det, med en tekst som blant mye annet blander antikkens mytologier og Kants kritikk av den rene fornuft med moderne kroppsdyrkelse, selfie-mani og lengselen etter det perfekte liv.

Når Lyset skal bare skinne på meg og mine ønsker får sin Norgespremiere på Trøndelag Teater er det med Ole Johan Skjelbred i registolen. Skjelbred har vært en sentral kunstner hos oss de siste årene, med produksjoner som Moby Dick og Dager under, Det er bedre å kappe det av enn å gå gjennom livet og Brødrene Karamasov. I samarbeid med kostymedesigner Ane Aasheim skaper Skjelbred, som også står for scenografi, et enkelt, men stilrent og visuelt slående uttrykk. Det er likevel Skjelbreds arbeid med skuespillerne som skiller seg mest ut, der det direkte og realistiske blandes med det outrerte og superteatrale, hele tiden med en sterk betoning av kontakten mellom scene og sal.

Da Elfriede Jelinek i 2004 ble tildelt Nobelprisen i litteratur, het det blant annet i begrunnelsen at hun utviser en ”ekstraordinær språklig nidkjærhet som avslører absurditetene i samfunnets klisjeer og deres undertvingende makt”. Hun er kjent for sin sarkastiske og ofte provoserende stil. Trøndelag Teater satte i 2012 opp hennes Prinsessedrama.

Lyset skal bare skinne på meg og mine ønsker (Das Licht im Kasten) er Elfriede Jelineks seneste stykke som hadde urpremiere på Düsseldorfer Schauspielhaus 14. januar 2017.