Vaktmesteren

av Harold Pinter

Spilles på Teaterhuset Avant Garden

13.5.15 - 17.6.15

Varighet

Ca. 2 timer inkludert pause

Priser

Ordinær: 200,- Honnør: 175,- Barn / student: 150,- Grupper over 10: 175,-

«Pinter handler om ordentlige folk»
(Harald Brenna)

Den britiske dramatikeren og nobelprisvinneren Harold Pinter er elsket av så vel skuespillere som regissører og publikum verden over. Ikke minst på grunn av sin finslepne penn og muntlige replikkføring. Vaktmesteren fra 1959 er en av Pinters aller største suksesser.

Vaktmesteren er et stykke om oppdrift! Tre menn nederst på samfunnets sosiale skala strever med å opprettholde selvrespekten. Hjelpeløst tråkker de på hverandre for å holde på det siste de har av verdighet. Den samfunnskritiske tematikken er ikledd skarpe replikker, gode karakterer og mye humor. Vi får vite lite om personenes bakgrunn, identitet og hva som motiverer dem. De er uforutsigbare og vanskelige å få ordentlig tak på, og en får inntrykk av at de overlever gjennom løgn og selvbedrag.

Utgangspunktet for mye av Pinters dramatikk er en grunnleggende angst for tilintetgjørelse, og hans dramatikk har fått sin egen betegnelse – trusselkomedie. Komikken oppstår i spenningsfeltet mellom den stiliserte dialogen og de ofte konfliktfylte dramatiske situasjonene. Pinters sterke politiske engasjement hører også med i bildet. Vi snakker om en mann som i sin takke-tale da han mottok nobelprisen i litteratur i 2005, benyttet anledningen til å kritisere både USA og hjemlandet..

Det er vår egen skuespiller Øyvind Brandtzæg som har regi på stykket. Da han satte opp Bedrag på Studioscenen i 2013, fikk vi bekreftet at han og Pinter er en god kombinasjon. Sammen med stjernelaget Trond-Ove Skrødal, Jan Frostad og Harald Brenna er det duket for et nytt møte med Pinter i intimformat på Trøndelag Teater.