Ubu

basert på tekster av Alfred Jarry

Spilles Hovedscenen

19.1.18 - 20.2.18

Varighet

Ca. 3 timer inkludert pause

Priser

Ordinær: 335,- Honnør: 275,- Barn / student: 160,- Grupper over 10: 275,-

Varsko her! Ubu kommer til byen

Det er ingen beskjeden visitt. Vi snakker om en vulgær mann som har styrtet tronen og som har slått i hjel flere av sine fiender med en død bjørn. Vi snakker om Kong Ubu – personifiseringen av stormannsgalskap i sin mest irrasjonelle form. 

Mange husker vår oppsetning av Doppler for to år siden. Nå er regissør Tomi Janežič og hans team tilbake, og de kaster seg over et av teaterhistoriens aller største kultobjekter. Vi kan vente oss galskap og alvor i skjønn forening på Hovedscenen.

Da Alfred Jarrys Kong Ubu hadde premiere på Théâtre de l’Œuvre i 1896, forårsaket det en så stor skandale at det ble tatt av plakaten allerede samme kveld. Stykket var en bombe som markerte overgangen fra de store monarkiene til den moderne verden. Mer grunnleggende er det en kritikk av hvordan makt utøves skjødesløst og uansvarlig overfor de mange som avhenger av – og ofte også støtter – makten.

I historien om Ubu er krav om sømmelighet og sannsynlighet tilbakelagte størrelser. Stykket er en parodi på et storslått mesterverk – samtidig som det selv er et mesterverk. I dag er det vanskelig ikke å la seg forbause over hvor forut for sin tid Jarry var i 1896. Det er som om han i enkelte scener beskriver den slagmarken det 20. århundre skulle bli, samtidig som han stiller en trøstesløs diagnose på menneskeheten, med den selvforherligende despoten som helt sentral i sykdomsbildet.