Kulde

av Lars Norén

Spilles på Gamle Scene

3.9.08 - 31.10.08

Varighet

1 time 30 minter. Spilles uten pause

Priser

Ordinær: 220,- Honnør: 180,- Barn / student: 160,- Grupper over 10: 190,-

Det er siste skoledag – sannsynligvis for evig og alltid for kompisene Keith Anders og Ismael. De har hærverk i hodet – kamplyst i blodet. De føler seg forhatt, utestengt. Selv avskyr de alt og alle: Statsmakten og velferdssamfunnet som gjør folk passive og feite sånn at de kan styres, skolesystemet som forvaltes av idioter, de liberale partiene som prater om mangfold og raseblanding, stinkende innvandrere som burde pelle seg dit de kom fra. Misnøyen og harmen øker med ølkonsumet. Bare det kunne bli krig – rasekrig! De vil drepe, ofre liv for sitt folks frihet….

Keith er den farligste – intelligent, kunnskapsrik og veltalende – med de smarte formuleringene. Anders og Ismael jatter med. Helt til Kalle, en skolekamerat, kommer forbi. Nå får de ”publikum”, en tilhører å provosere og trakassere. Han er ikke bare en klassefiende med dyr mobil og merkeklær: Han er ikke av norsk opprinnelse. Riktignok adoptert fra Korea som 2-åring, men like fullt en jævla uvelkommen innvandrer i deres øyne. Kanskje Kalle skulle ha sagt nei takk til den første ølboksen han ble tilbudt…

Er disse opprørske, bitre ungdommene omgitt av kulde fra omgivelsene? Eller er det de selv som skaper den?

Svenske Lars Norén er en av Europas mest berømte og produktive forfatter. Kulde er et gripende, sterkt, realistisk og skremmende stykke. Men for all del – alle må få det med seg, ikke minst ungdommene! Det er velskrevet, spennende og dessverre svært dagsaktuelt.

«Problemet er ikke de ondes brutalitet, men de godes likegyldighet.»
Martin Luther King