En palestinsk reise

av Tale Næss

Spilles Studioscenen

22.10.08 - 7.11.08

Varighet

2 timer inkludert pause

Priser

 • Ordinær

  220,-

 • Honnør

  180,-

 • Barn /
  student

  160,-

 • Grupper
  Over 10

  190,-

En samarbeidsproduksjon mellom NOOR Produksjoner, Trøndelag Teater og Hålogaland Teater

Denne forestillingen ble til etter flere lengre reiser i Midt-Østen. Vi traff over et 40-talls mennesker. Noen av dem vil vi la dere bli kjent med. En palestinsk reise er også inspirert av bøker vi har lest, sanger vi har hørt, av romanene til Elias Kouhry og diktene til den palestinske nasjonalpoeten Mahmoud Darwish.

Da staten Israel ble opprettet i 1948, ble 700 000 palestinere drevet på flukt. Denne forestillingen er en hyllest til alle hjemløse. Til alle vi som lengter hjem og til de hjemmene vi lengter etter. En palestinsk reise er også en forestilling om oss selv. Den gir oss historiene til Anne fra Fossen, Jovan fra Beograd og Buzhan fra Tønsberg. Historier som beveger seg fra eventyr til bekjennelser, fra betroelser til utbrudd, fra vitnemål til sammenstøt. Sammen reiser vi til Jerusalem, til Kurdistan, til Serbia og hjem til oss i Norge. Slik ønsker vi å presentere historiske hendelser, milde sanger, måltider, ballader og bryllupsmusikk i det vi håper er en inspirerende, livs-bejaende og tankevekkende forestilling.

Komponist Jovan Pavlovic gir oss musikk fra den jødiske, arabiske og europeiske tradisjonen. Vi går inn i flyktningeleirenes smale smug, ut i ørkennatta og inn i Beiruts hektiske underverden av klubber og natteliv. Vi er “blasted in Beirut” og vi sovner til lyden av en afrikansk vuggesang. Kanskje er dette noe både for hjertet og hjernen? Og kanskje kan vi på denne måten bringe verden litt nærmere og oss litt tettere sammen. Kanskje er det å lengte “hjem” noe som vi alle kan kjenne på, og det å bli drevet på flukt ikke bare er noe som skjer med de andre, der ute, og andre steder.

I dag regner FN’s flyktningeorganisasjon UNCHR med at det lever 32,9 millioner mennesker på flukt i verden. Mennesker som ikke lenger har noe de kan kalle “hjemme”. Etter at staten Israel ble opprettet, har også den palestinske flyktningebefolkningen økt. I dag vet man ikke sikkert hvor mange det kan inn- befatte, men man regner med at det kan dreie seg om en 4-5 millioner mennesker og tallet er stadig stigende. Mange av de jødene som slo seg ned i Israel før og etter at staten Israel var opprettet, var også på flukt. De var på flukt fra Hitlers Tyskland, fra pogromer i Øst-Europa, fra marginaliserte liv i Iran og Irak, i Magreb og i Europa. De lengtet hjem. De lengtet til noe de kunne kalle sitt eget. Etter tryggheten.

Tekst: Tale Næss

MEDVIRKENDE

Buzhan Baban
Idd Aziz
Anne Fossen
Jovan Pavlovic
Thomas Aune Brosveet
Ingrid Aune Brosveet

Regi Maryon Eilertsen
Scenografi Hatem el Imam
Musikk Jovan Pavlovic
Koreografi Ella Fiskum
Dramaturg Nora Evensen
Lysdesign Tommy Geving