Haakon Mustafa Akdokur Smestad

Haakon Mustafa Akdokur Smestad
Født 15. februar 1984
Utdannet ved skuespillerutdanningen ved Nord Universitet (2003-2005), Copenhagen Acting School, København (2008-2010) og Royal Central School of Speech and Drama, London (2010-2011)

Haakon Mustafa Akdokur Smestad, er født og oppvokst i Trondheim. Han er utdannet skuespiller fra Nord Universitet i Verdal, Copenhagen Acting School i København og Royal Central School of Speech and Drama i London, med en Master of Arts (i Classical Acting) og utøvende spesialisering i Shakespeares verker. Her spilte han forøvrig tittelrollen Mark Antony i avgangsforestillingen Antony & Cleopatra, og ble som en av få utnevnt most promising graduate i 2011 (publisert i PORT Magazine).

Haakon har tidligere medvirket i Den siste viking, Kasimir og Karoline og Fyr ved Trøndelag Teater. Han har også vært å se i Rabarbrateaterets forestillinger, hvor han senest spilte Don Pedro i Myttji alo fer iItjnå, og Vladimir i Mens vi venter på Godot. Ellers har han medvirket i forestillinger ved Den Nationale Scene i Bergen, Oslo Nye Teater, Thesbiteateret/ Teater Ibsen i Tønsberg, Operaen i Kristiansund, så vel som ved New Diorama Theatre og Pleasance Theatre i London, The Space i Istanbul, Folkteatern i Göteborg, og på turné med The Norwegian Shakespeare Company. Mest bemerkelsesverdig er nok hans arbeid ved Pop-Up Globe – en fullskala replika av Shakespeare Globe Theatre – i Auckland (New Zealand) og Melbourne (Australia), hvor han blant annet gjorde en kritikerrost tolkning av Iago i Othello.

Haakon arbeider også med egne prosjekter – ofte i kapasitet som dramatiker/oversetter eller regissør – og er co-kunstnerisk leder av Teaterterminalen. Sammen med kollegene Mari Andreassen og Harald O. Nødtvedt, har kompaniet høstet svært gode kritikker, særlig for sitt arbeid innen dokumentarisk teater og vant Bergensprisen i kategorien Årets scenekunst for forestillingen De selektive.

Innen film og tv har Haakon blant annet medvirket i Realm Pictures filmserie The Underwater Realm, Kjære landsmenn på TV2, så vel som i Alliert og alene og Side om side på NRK. Han er også aktuell i en ny filminnspilling av Hamsuns Sult, som slippes høsten 2023.

For tiden er han å se som Conny i Så som i himmelen ved Trøndelag Teater.

Har medvirket i: