Lola

av Hans-Magnus Ystgaard

Spilles Gamle Scene

7.10.02 - 11.10.02

Priser

 • Ordinær

  50,-

 • Honnør

  50,-

 • Barn /
  student

  50,-

 • Grupper
  Over 10

  50,-

1940. Henry Oliver Rinnan møter Stübs, offiser i det tyske sikkerhetspolitiet. Blir Gestapos første agent i Midt-Norge – Vertrauensmann 1 – «Lola». Utgir seg for motstandsmann.

1942. Gestapo oppretter underavdelingen Sonderabteilung «Lola». Rinnan er den ubestridte leder. Foretar arrestasjoner, razziaer, tortur.

1945. Spillet er slutt. Rinnan blir arrestert i Verdalsfjellene. Opprulling av virksomheten. I påfølgende rettsak anklaget for tretten mord. Dømt til døden.

1947. Skutt på Kristiansten festning natt til 1. februar, 31 år gammel.

«Gåten Henry Rinnan» blir aldri løst. Men vi må aldri slutte å stille spørsmålet om hvordan et menneske – med samme forutsetninger som deg og meg – kunne ende opp som rå torturist og angiver. Hvorfor gikk det så galt med Henry? Hvordan kunne han la seg friste med penger til å sende venner rett i døden? Var det snarveien til å bli storkar? Uansett beveggrunn – den dagen han valgte å samarbeide med Gestapo, var han fanget i et dødelig nett. Og det fantes ingen vei tilbake. I «Tilfellet Rinnan» beveger vi oss inn i et uhyre komplekst landskap.

Forståsegpåere av alle kategorier har søkt å finne en forklaring. Og det har ikke manglet på meningsytrere etter at det ble kjent at vi skulle spille Lola.

Vi kan ikke gi oss over på grunn av dette faktum. Snarere enn å ville forverre situasjonen for familien hans, er vårt håp at teatret skal belyse de forhold som bidrar til at et menneske kan være i stand til å handle slik Henry Oliver gjorde – på en ny og annen måte.

Lola er kommet istand gjennom et samarbeid med Innspæll

MEDVIRKENDE

Regi og scenografi Arnulf Haga
Komponist Asgeir Skrove