En høstkveld før stillheten

av Henrik Mankell

Spilles Studioscenen

27.4.10 - 30.4.10

Varighet

<p>Ca. 2 timer&nbsp;10 min inkludert pause</p>

Priser

  av Henning Mankell

  Gjestespill fra Teatret Vårt på Studioscenen 27. – 29. april 2010

  Det er 1981. En gruppe mennesker kommer til øya Ona langt ute i havgapet. De skal alle se på et gammelt hus som er til salgs. En ung kvinne, som ikke kan bli enig med sine søsken om overdragelsen, formidler salget og viser rundt på eiendommen. Interessentene er ellers en broket forsamling; en forretningsmann i klesbransjen med hjemmeværende kone og psykisk forstyrret kunstnerdatter, en søvnløs nattklubbeier med sin unge afrikanske kone og en tidligere fotomodell. Alle er de kommet for å sikre seg stillhet, harmoni. Kort sagt – et autentisk liv.

  Så kommer uværet. Det er naturligtvis uråd å ta seg vekk fra øya før vinden har stilnet. Så disse menneskene må til bringe en natt i hverandres selskap, og enten de vil det eller ikke så konfronteres de av hverandre og seg selv denne natten.

  Hvorfor 1981? En ting er at det er før vi alle gikk med mobiltelefon i lomma. For Henning Mankell representerer året et tidsskille. Et samfunn er i ferd med å gå under, og et nytt ser dagens lys. ”Det er nå alle begynner å lyve”, sier han ”og alle begynner å godta det.” Penger bli alle tings målestav.

  Det skjer mye i Norge i 1981. Vi hadde tre regjeringer det året. Nordli måtte gå, og kvinneregjeringen til Gro tok over, for så å bli skyllet ut av regjeringskontorene av Høyrebølgen og regjeringen Willoch. Foran Stortinget sultestreiker samer i kamp mot Alta-Kautokeino-utbyggingen, fredsdemonstrasjonene mønstrer titusener i gatene, og det store økonomiske frisleppet er like rundt hjørnet. Reagan har inntatt Det Hvite Hus. Thatcher har vært i Downing Street i to år. Milton Friedman s radikale markedsøkonomi sprer seg over kloden, ja ut til et fiskevær på romsdalskysten sveiper disse vindene og menneskene virvles med.

  Henning Mankell har skrevet stykket for Teatret Vårt, og det får verdenspremiere i Molde 5. mars.

  Regi: Carl Morten Amundsen
  Scenografi: Thomas Bjørnager.
   

  http://www.youtube.com/watch?v=6LbhlWMltxg

  MEDVIRKENDE

  Vivi Sunde

  Line Starheimsæter
  Svein Solenes
  Selome Emnetu
  Kristin Kajander
  Hilde Marie Farstad Bergersen

  Regi: Carl Morten Amundsen
  Scenografi: Thomas Bjørnager
  Lysdesign: Finn Landsperg

  PRESSEOMTALER

  – Etter en stormfull natt i tvunget samvær er de syv menneskene fratatt alt håp. Natten er underholdende formidlet, med masse drama.
  Ole Jakob Hoel
  Adresseavisen

  – Mankell har truffet en nerve med sitt stykke
  – Scenografien er et kapitel for seg sjøl. Så enkel, men så effektiv. Vi befinner oss i det samme vindskjeve rommet gjennom hele stykket. Alt er skjevt. Det virker som om rommet speiler menneskene i det. Her har scenograf Thomas Bjørnager gjort en solid jobb. 
  Svein Rune Nyland
  Romsdals Budstikke

  – Skuespillernes innsats står til fem på terningen. De er gode formidlere av ensomhet og savn, og lengsel etter dette noe vi alle ser ut til å tro vil gjøre oss til hele mennesker.
  Gry Støre
  Sunnmørsposten