Nettmøte med Simon Stranger og Grete Komissar

Nettmøte med Simon Stranger og Grete Komissar

Historien, hatet og håpet
Tid: Fredag 30. oktober kl. 12 – 12.45
Sted: adressa.no

Nærmest ved en tilfeldighet fikk forfatter Simon Stranger vite at svigermor Grete Komissar hadde vokst opp i Rinnanbandens hovedkvarter i Trondheim etter krigen. Stranger har nøstet opp i familiehistorien som tar oss med til et dypt mørke, til historier om ondskap og utenforskap – og omsorg og samhold i en uforutsigbar og brutal tid. Hvordan har det vært å jobbe med og leve så tett på denne historien? Hvordan har Grete Komissar opplevd arbeidet med boken? Hva slags reaksjoner har de fått?

Grete Komissar, Simon Stranger og Geir Svardal.
Foto: Kim Nygård, Helene Mariussen og Rune Petter Ness, Adresseavisen

Også i dag vekker høyreekstreme strømninger i Norden og Europa bekymring. Igjen rapporteres det om hatefulle ytringer og trusler mot jøder og synagoger. Hva tenker de om utviklingen? Og hvordan ser de på situasjonen i dag? 

Før premieren på Leksikon om lys og mørke på Trøndelag Teater, inviterer vi til en direktesendt samtale med Stranger og Komissar (digitalt arrangement).

Samtalen ledes av Adresseavisens Geir Svardal. Som journalist har han fulgt det jødiske miljøet i Trondheim tett. I april tok han med Ukeadressa sine lesere inn i det beryktede «Bandeklosteret» sammen med Grete Komissar, som var tilbake i barndomshjemmet for første gang på 63 år. «Bandeklosteret» var navnet på eneboligen der Henry Oliver Rinnan fikk klarsignal fra tyskerne til å torturere og drepe norske motstandsfolk. Svardal jobber for tiden med en bok om jødiske Cissi Klein fra Trondheim, som 13 år gammel ble offer for holocaust.

Samtalen sendes direkte på adressa.no, midtnorskdebatt.no og på Litteraturhusets Facebook-side. Opptak av samtalen blir tilgjengelig på disse plattformene i etterkant.

Arrangementet er et samarbeid mellom Trøndelag Teater, Litteraturhuset i Trondheim og Adresseavisen.