Klart for norgespremiere på Kieślowskis “De ti bud”

Klart for norgespremiere på Kieślowskis “De ti bud”

Vi måtte utsette premieren noen dager på grunn av sykdom, men nå er vi endelig klare for premiere på Hovedscenen.

De ti bud er en iscenesettelse av Kieślowskis mesterverk De ti bud, en forestilling som dreier seg rundt verdens mest berømte lover – midt i beste sendetid – nemlig førjulstiden. Dette er et bevisst valg hvor teatret ønsker å invitere publikum til en reise i medmenneskelighet, til å reise spørsmål om og rundt nestekjærlighet, etikk og moral. Krzysztof Kieślowski skal ha sagt at «Jeg vet det er veldig umoderne nå om dagen, men jeg har stor tro på menneskeheten». Vi mener dette kan stå som en overskrift for denne oppsetningen. Med skråblikk og undring går vi tilbake til begynnelsen: Hva vil det si å være menneske, hva er et samfunn og hvilke regler skal gjelde?

Forestillingen De ti bud henter sine fortellinger fra den polske regissøren Krzysztof Kieślowskis ikoniske, prisvinnende tv-serie Dekalog fra 1988. Her følger han mennesker som bor i en grå og traurig betongblokk litt utenfor Warszawa. Hver film er basert på ett av de ti bud, leveregler kjent fra de tre store verdensreligionene kristendommen, jødedommen og islam. Gjennom film og bok undersøker Kieślowski om man overhodet kan følge budene, innenfor rammen av et kaotisk moderne samfunn.

De ti bud er dramatisert for teater av belgieren Koen Tachelet, og dette er første gang stykket spilles i Norge. Regissør Maren E. Bjørseth står bak en rekke store oppsetninger og sammen med sitt kunstnerikse team og ensemble ønsker vi velkommen inn i en abstrahert boligblokk full av sterke medmenneskelige historier.