“Dette er morsmålet mitt”

“Dette er morsmålet mitt”

Rett før sommerferien hadde vi urpremiere på Dette er morsmålet mitt – et stykke av trondheimsforfatteren Rune F. Hjemås.

Hjemås har fått sin tekst uttatt til Norsk dramatikkfestival 2021. Fem dagers verksted med regissør Maren E. Bjørseth, lyddesigner Kristoffer Lo og skuespiller Carl Martin Eggesbø kulminerte i en visning i Teaterkjelleren fredag. 18. juni.

Foto: Lars Opstad

Norsk dramatikkfestival om prosjektet:

Juryen v/ Hildur Kristinsdottir uttaler: “En monolog, eller kanskje en litterær tankestrøm i form av et scenisk dikt som beskriver en helt vanlig hverdagsmorgen. En ung masterutdannet, men likevel arbeidsledig mann, observerer og fabulerer rundt hva som foregår i leilighetene rundt ham. Han lytter til alle lydene, fra blokka, fra gata, som etter hvert stilner når menneskene haster av sted for å rekke frem dit de trengs. På radioen begynner politisk kvarter, selv arbeidsledigheten har sine rutiner. Han bor sammen med kjæresten sin, i en liten leilighet i Trondheim. Han synes kjæresten høres mye gladere ut når hun snakker morsmålet sitt med foreldrene sine på telefon.

Teksten gir innblikk i hvordan det kan føles å bli satt på sidelinjen og oppleve at ingen trenger eller ønsker å ta imot det du har å gi. Den beskriver hvordan en ung manns selvforakt vokser når hver dag blir en monoton repetisjon. Ingen nye meldinger, ingen nye avslag, ingen nye sjanser. Tiden står stille samtidig som den raser av gårde. Han spør seg selv «hvor i alt dette er det jeg ikke strekker til? hva er det som gjør at noen andre alltid foretrekkes?»

Rune F. Hjemås er forfatter, gjendikter og redaktør i miniforlaget Beijing Trondheim. Han har gått på Skrivekunstakademiet i Hordaland og debuterte med kortprosasamlingen Eg er ikkje redd, eg er ikkje redd i 2008. Har siden utgitt ytterligere fire bøker i ulike sjangre, senest romanen Aurora i 2018. Samme år var han dessuten medredaktør for antologien ny amerikansk poesi sammen med Mathias R. Samuelsen, og i 2019 sto han bak oversettelsen av Ocean Vuongs kritikerroste roman På jorda er vi glimtvis vakre. Hjemås mottok Trondheim kommunes bykunstnerstipend i 2018 og bor for tiden i byens forfatterbolig Adrianstua. Dette er morsmålet mitt er hans første tekst for teater.

Carl Martin Eggesbø
Carl Martin Eggesbø
Regissør Maren E. Bjørseth
Dramatiker Rune F. Hjemås
Carl Martin Eggesbø