“Av fuglenes sang”

“Av fuglenes sang”

Vi er takknemlige for å ha denne fine gjengen samlet i Theatercaféen i dag.

Målet for dagen er å planlegge en musikkteaterforestilling til ære for Nils-Aslak Valkeapää. Det er forfatter, artist og joikepedagog, June Sommer Strask, Trøndelag Teaters dramaturger Samer Zarka og Per Ananiassen, skuespiller og prosjektleder Nanna Elisabeth Berntsen, samisk komponist, produsent og musiker, Roy Alexander Lind, og poet, skuespiller, pedagog og joiker, Sollaug Sárgon som er i Theatercaféen for en første kreativ samling. Fellesnevneren er et ønske om å hedre den nordsamiske multikunstneren, Nils-Aslak Valkeapää, med en famile- og musikkteaterforestilling som foreløpig har arbeidstittelen Av fuglenes sang.

Valkeapää (1943–2001), også kjent som Áillohaš, er en av de fremste og mest banebrytende samiske kunstnere gjennom tidene. Gjennom sitt virke som forfatter, komponist, musiker, skuespiller, fotograf, dramatiker, joiker og illustratør er han i dag et forbilde for Sápmi og urbefolkninger over hele verden.

Det er June Sommer Strask som er initiativtaker til prosjektet.

– I Finnmark har mange et nært forhold til Valkeapääs kunst. Lenger sør kjenner færre til ham, noe de fortjener å gjøre, sier hun.

At han ville fylt sytti år i 2023 er også en fin anledning til å feire multikunstneren som ved å kombinere joik med moderne instrumenter videreutviklet uttrykket og bidro sterkt til å få joiken ut til verden. Arbeidstittelen

Av fuglenes sang er inspirert av Valkeapääs ytring om at joik som kunstform er inspirert av nettopp fuglesang og hans omtale av fugler som sine søstre og brødre. Dette møtet er første planleggingsmøtet der gruppen er samlet. Prosjektet er i utvikling og det lover godt.

Vi er glade over å være invitert inn i et forprosjekt som fremmer kunnskap om samisk kunst, musikk, språk og kultur og ikke minst, Nils-Aslak Valkeapää selv. Som første og eneste samiske vinner av Nordisk råds litteraturpris og som mannen bak flere ikoniske diktsamlinger, illustrert med egne tegninger, malerier og fotografier, gir hans totale kunstneriske virke en enestående innsikt i samisk og urfolks kultur, språk, innsikt og nærhet til naturen.