Athena Farrokhzad - forfatteren av “Moral ifølge Medea”

Athena Farrokhzad - forfatteren av “Moral ifølge Medea”

«Hele mitt liv har vært preget av politisk kamp. Det viktigste jeg lærte hjemmefra er at det finnes konflikter. En kamp om ressurser som man må være seg bevisst» Ordene tilhører Athena Farrokhzad, en av de mest markante stemmene innen ny skandinavisk poesi.

Athena ble født i Teheran i 1983 og vokste opp i Gøteborg. Hun er poet, kritiker, oversetter, dramatiker, lærer, aktivist og et fenomen innen nordisk poesi. I 2013 brakdebuterte hun med diktsamlingen Hvitverk. Boken gir et innblikk i en familiehverdag preget av migrasjonserfaringer og skapte litterære flodbølger langt utover Sverige. Samlingen ble nominert til en rekke priser, blant annet August-prisen. Hun mottok Karin Boyes litterære pris og Den store leserprisen i kategorien diktsamling. Siden har Athena vært en viktig politisk stemme innen tema som kjønn, identitet, krig, rasisme og migrasjon.

«Historier er den eneste arven som betyr noe»

I et tidligere intervju har Farrokhzad sagt at historier er den eneste arven som virkelig betyr noe. Familien spiller derfor en stor rolle i tekstene hennes, som i diktsamlingen, White Blight, der en familie konfronterer fortiden i samtaler om minner, hevn og språk. I diktet Letter to a Warrior, skrevet til sin ufødte datter, vurderer Farrokhzad hva det vil si å skape nytt liv, å føle det i deg og å tenke på livene som gikk før. Nå er scenen ryddet for Moral ifølge Medea, en tekst om litteraturhistoriens mest fryktinngytende kvinneskikkelse. Hun som skapte liv for så å drepe det. Teksten er en poetisk skarp og energisk og monolog. Hva skjer med Medea etter Medea? Når dramaet er over og hun står alene igjen uten barn, ektemann, hjem og familie, med moralen som eneste følgesvenn – hvilken historie begynner da?

Foto: Khashayar Naderehvandi