Uår av Terje Vigen

av Lisa Lie / PONR

Spilles Studioscenen

14.12.17 - 3.2.18

Varighet

Ca. 1 time 35 min. Forestillingen spilles uten pause.

Priser

 • Ordinær

  250,-

 • Honnør

  215,-

 • Barn /
  student

  125,-

 • Grupper
  Over 10

  215,-

Et innbilt matprogram fra en grotte på den ytterste Nøgne Ø, på kanten av en verden som kanskje har gått under og rommer alle tiders uår.  (Sitat: Lisa Lie)

I Uår av Terje Vigen konfronteres vi med håndteringen av sult, sykdom og naturkatastrofer – det vi trodde vi hadde på en armlengdes avstand.

Når forfatter og regissør Lisa Lie benytter Terje Vigen som utgangspunkt for sin forestilling, kan man forvente et selvstendig kunstnerisk verk, der menneskets forfall og kamp for å overleve skildres i et grenseløst, assosiativt univers – på randen til den totale undergang.

Uår av Terje Vigen møter vi en som kan være Terje Vigen, en Hummer og en Sjøheks. På den ytterste Nøgne Ø er det ikke klart om krigen er over, om verden har gått under  eller om den holder på å gjøre det. I en verden hjemsøkt av sult og sykdom gjøres mennesket til dyr. Det handler om overlevelse, mentalt og kroppslig, i kampen mot hverandre og naturen.

I Uår av Terje Vigen parafraseres Henrik Ibsens episke dikt Terje Vigen (1861). I Ibsens dikt er historien lagt til Napoleonskrigene, da det er kornblokade og hungersnød i landet. Diktet skildrer hvordan Terje Vigen ror til Danmark for å få tak i mat til familien, samt de tragediene han møter på veien.

Lisa Lie er kjent for å skape selvstendige universer, med helt egne spilleregler. Referansene til det virkelige liv, eventyr og den klassiske kulturarven sammenblandes med en særlig ekspressiv form og en god dose humor.

Hva skjer med oss i selvpåført undergang? I tråd med husmorsbladet URD som under andre verdenskrig spurte: Kan vi spise mose? Spør vi: Kan vi spise olje, og kan dette skylle bort smaken av barkebrød og menneskekjøtt?
(Sitat: Lisa Lie)

MEDVIRKENDE

Regi Lisa Lie
Scenografi og kostymer Maja Nilsen
Lysdesign Steffen Telstad
Komponist Øyvind Mæland
Dramaturg Elin Amundsen Grinaker
Co-produsenter Lisa Lie / PONR, Trøndelag Teater, Nordland Teater og Dramatikkens hus

VIDEO