Nokon kjem til å komme

av Jon Fosse

Spilles Studioscenen

Vises fra 26. februar

Varighet

Ca. 1 time 30 minutter

Priser

Ordinær: 340,- Honnør: 290,- Barn / student: 170,- Grupper over 10: 300,-

Parforholdets horrorkomedie

Skremmende. Underholdende. Patetisk. Med gjentakelsens
komikk dykker vi ned i angsten og sjalusiens irrganger.

Ho og Han har kjøpt et gammelt hus ved havet. De skal isolere seg for å kunne gå helt opp i hverandre, i intens og ren tosomhet. I trygg avstand fra sine tidligere liv skal de gi hverandre en ny start. Idyllen slår umiddelbart sprekker. Uroen eskalerer idet deres eneste nabo lunter inn på tunet. Og innerst, i sovekammerset, har forrige eier satt igjen en halvfull og stinkende pissepotte. 

Nokon kjem til å komme var det første dramaet Jon Fosse skrev, på
vinteren 1993. Siden har han gjennom et tjuetalls stykker befestet sin posisjon som en av de største dramatikere i Norge etter Henrik Ibsen. Sigurd Ziegler skal med denne forestilling ha sin regidebut på et profesjonelt produserende teater, etter endt utdannelse på Kunsthøgskolen i Oslo Han ønsker å løfte fram humoren i Fosses tekst, og samtidig det eksistensielle dramaet det er å flykte fra seg selv og inn i et annet menneske. I følge Ziegler er det et «sårt og grunnleggende menneskelig prosjekt, men også umulig og latterlig, på en melankolsk måte».   

Med seg har han Norunn Standal, som har mottatt flere priser for sin lys-design og scenografi. Hun skal omskape Studioscenen til en isolert øy omgitt av publikum, hvor huset langsomt kan krakelere. På scenen får skuespillerne Hans Petter Nilsen, Carl Martin Eggesbø og Madalena Sousa Helly-Hansen bryne seg som paret og den pågående mannen i nabohuset, i et lunefullt og keitete absurd univers.    

Dette blir ikke pandemi-teater i streng forstand, men de siste årenes erfaring av å være forskanset sammen i trange leiligheter, spiller like fullt med. Kanskje kan publikum kjenne seg igjen, både i angsten for den uberegnelige verden utenfor, kampen for å kontrollere hverandre og mangelen på respekt for den andres frihet. Her kan indre demoner raskt vokse seg helt ut av proporsjoner.