Kongerekka

av og med Are Sende Osen

Spilles i Teatergata

3.2.24 - 14.2.24

Varighet

Ca. 45 minutter

Priser

 • Ordinær

  100,-

 • Honnør

  100,-

 • Barn /
  student

  100,-

 • Grupper
  Over 10

  100,-

Lørdag 3. februar og onsdag 14. februar kommer Are Sende Osen til Trøndelag Teater for å fortelle om kong Håkon Håkonsson og bakgrunnen rundt teaterstykket Kongsemnene.

Her vil du få servert ukjente og underholdende historier om Håkon sjøl, den farløse lausungen som endte opp som den mektigste kongen Norge har sett. Men også de andre hovedpersonene: 

 • Håkons mor, Inga fra Varteig
 • Håkons svigerfar, Skule jarl
 • Håkons kone, Margrete
 • Hans fiende, biskop Niklas Arnessøn
 • Enda en fiende: Sigurd Ribbung

Du vil få høre om hvordan det første Birken-rennet gikk for seg, om at den unge Håkon var slik en morsom spilloppmaker, om den gangen Håkon ga en isbjørn i gave til den engelske kongen, og et av norgeshistoriens tidligste tilfeller av fake news.

Alt dette presentert på, for mange velkjent Kongerekka-vis.

Kongerekka er historien om de alle de norske kongene. Den begynner med Harald Hårfagre, som samla hele Norge til ett rike, på grunn av ei dame. Deretter går det – bokstavelig talt – slag i slag bortetter. 

Dette er vår Game of Thrones– fra virkeligheten! For historien om de gamle norske kongene har alt Game of Thrones har: Intriger, sex, brodermord og store slag – bare ikke riktig så mange drager. 

Are Sende Osen forteller uhøytidelig, lett og underholdende, men det han sier stemmer.

I podkastseriens 42 episoder har du blant annet fått høre hvilken konge som hadde de vakreste leggene, og at Olav Tryggvason hadde så gæli draget på damene. Vi møter sterke kvinneskikkelser, trolldom, og magi.  Du får høre at Oslos grunnlegger Harald Hardråde var en kronisk juksemaker, at Olav Kyrre var glad i å ta en øl og at Magnus Berrføtt underlig nok døde med støvlene på. Hvor klein kan julefeiringa bli når familien er samla for første gang etter at du kidnappa din egen søster? Hvorfor drev selveste jomfru Maria og sladra om kongens sex-liv? Lyktes myndighetene med sin strategi om å ha flest mulig nærkontakter under Svartedauden? Hvilken konge starta korstog mot helskjegg? Hva gjør en konge når han får en isbjørn i bursdagsgave? Hvilken konge avskaffa hunger games? 

Podkasten Kongerekka er blitt utrolig godt mottatt og har nå over 4,5 millioner nedlastinger. Det har også blitt tre bøker basert på serien. Osen har holdt foredrag om Kongerekka på biblioteker, kulturhus, skoler, eldrehjem, vikingfestivaler, middelalderfestivaler, kulturnetter, Stiklestad, Stortinget og slottet.  Det har også blitt en filmet live-forestilling som blir vist på NRK fredag 29. desember 2023.

Osen har nettopp gjort ferdig 4. og siste sesong av Kongerekka som ender med det kongehuset vi har i dag. Da har han tatt for seg over 67 konger, fra Harald Hårfagre som samla landet gjennom makt og vold og tvang til dagens konge, Harald 5 som er uten særlig formell makt, men samler landet gjennom ord og handlinger

Kongerekka passer for deg som ikke visste at du er interessert i historie, for deg som er det, og for alle som liker å høre gode historier!

Foredrag med Are Sende Osen i Teatergata, lørdag 3. februar kl. 14.
Ekstraforestilling onsdag 14. februar kl. 17.30
Billetter kr. 100,-

Osen har med noen bøker i kofferten så etter foredraget blir det boksalg og signering av Kongerekka-bøkene som tar utgangspunkt i podkasten.

Foto: Michael Schult Ulriksen