Hjemkomst

av og med Kari Melhuus Jenssen

Spilles i Teaterkjelleren

28.8.23 - 2.9.23

Varighet

Ca. 30 minutter

Priser

 • Ordinær

  150,-

 • Honnør

  150,-

 • Barn /
  student

  150,-

 • Grupper
  Over 10

  150,-

Holocaust er godt skildret gjennom dokumentarer, bøker og filmer, men hva skjedde med de jødene som vendte hjem? Og hva er et hjem når man verken har familie eller et hus å komme tilbake til?

Da krigen var over, var den jødiske befolkningen i Trondheim halvert. De få jødene som kom tilbake til byen, enten fra fangenskap eller flukt, sto nå på bar bakke. Både eiendeler og eiendommer var tatt fra dem i løpet av krigen, og dette fikk de ikke tilbake etter frigjøringen. Likevel var det en lettelse å komme hjem, samtidig var det en sterk fortvilelse over alle som var borte. Mange jøder hadde et ønske om å gjenreise det jødiske samfunnet i Trondheim, selv om antisemittismen kunne dukke opp også etter frigjøringen.

Enkelte jøder engasjerte seg sterkt i gjenoppbyggingen i Trondheim etter krigen, og brukte slik aktivitet for å distansere seg fra minnene om grusomhetene. Andre jøder hadde problemer med å få avstand fra erindringer om umenneskeligheten de hadde opplevd. Felles for de fleste jøder etter frigjøringen, var tausheten om det de hadde opplevd.

Kari Melhuus Jenssen var masterstudent ved drama og teater NTNU i Trondheim våren 2022 og har, gjennom intervju med tidsvitner og etterkommere, laget en forestilling som tar for seg jødenes hjemkomst til Trondheim i 1945. Dette er hennes avgangsforestilling fra NTNU.


Av og med Kari Melhuus Jenssen
Lysdesigner/multitekniker Bjørnar Hestem Braastad
Musikk og lyddesign Aksel Adrian Langum Øien
Regi-assistanse Tore Vagn Lid

Forestillingen egner seg ikke for barn.

Gjestespill fra Jødisk kulturfestival Trondheim

Forestillingen er produsert med støtte fra NTNU, Fritt ord, Sparebanken Nidaros, Trondheim historiske forening og Jødisk museum Trondheim.