Gleditschkonferansen 2022

Kunstnerisk ytringsfrihet – hvor fri er kunsten?

Spilles Gamle Scene

1.10.22 - 1.10.22

Varighet

4 timer

Priser

 • Ordinær

  150,-

 • Honnør

  150,-

 • Barn /
  student

  150,-

 • Grupper
  Over 10

  150,-

Lørdag 1. oktober kl. 12.00 inviterer Trøndelag Teater til Gleditschkonferansen 2022.

Temaet for konferansen er Kunstnerisk ytringsfrihet – hvor fri er kunsten?

Kunstens fremste kjennetegn er anerkjennelse av mennesket og samfunnets kompleksitet, at det er vanskelig å få grep om fenomener på sannferdige måter. Gjennom kunst kan vi behandle tema som hatpropaganda, overforenklinger, demonisering av andre, konspirasjonsteorier og holdningsløshet. 

Den forrige Gleditschkonferansen, i 2013, handlet om konspirasjonsteorier. I år er fokuset fenomener som har preget kunstfeltet de senere årene. I blant annet sosiale medier har det vært forsøk på hets, trusler, utfrysning, kansellering og knebling av kunstnere og institusjoner. 

Hvor frie er kunstnere og institusjoner som utsettes for dette være?

I kampen for ytringsfriheten er det avgjørende at kunstnere, politikere, journalister, lærere og forskere diskuterer hvorvidt det finnes en kanselleringskultur som hindrer frie og uavhengige ytringer og meningsdannelser.

I høst iscenesetter Trøndelag Teater Markens grøde av Knut Hamsun. Samtidig markeres 80-årsdagen for henrettelsen av teatrets første sjef, Henry Gleditsch. For bare 13 år tilbake ville en Hamsun-oppsetning vært utenkelig, da daværende teatersjef erklærte teatret som Hamsun-fri sone på grunn av forfatterens menneskesyn og politiske holdninger under krigen. 

Spørsmålet vi som teater i dag stiller oss, er om det er nyanser som går tapt om vi skulle fortsatt denne praksisen overfor Hamsuns tekster eller bør vi begrense tilgjengeligheten til Hamsuns kunst på grunn av hans nazisympatier?  

Foredragsholdere:

Professor i litteraturvitenskap Ståle Dingstad, Universitetet i Oslo 
Professor i teatervitenskap Siemke Böhnisch, Universitetet i Agder
Fagleder Ingeborg Hjorth, Falstadsenteret
Regissør Fredrik Hannestad, Verk Produksjoner

Moderator: Thomas Seltzer

Gleditschkonferansen er i samarbeid med Falstadsenteret, Universitetet i Agder og Fritt ord.

VIDEO